18 Φεβ 2010

Η ψευδαίσθηση γύρω από τη συναίνεση

Η συναίνεση «ναυάγησε» απλά διότι η αξιωματική αντιπολίτευση αποφάσισε να την προσφέρει σε μία κυβέρνηση και σε ένα κόμμα που ουδέποτε θα εκ-τιμούσαν μία τέτοια στάση.

Το ΠαΣοΚ μας έχει συνηθίσει να αποφασίζει και να πράττει μονομερώς όταν κυβερνά, χωρίς να επενδύει σοβαρά στη λογική της πολιτικής συνεννόησης και του δημοκρατικού διαλόγου για κρίσιμα ζητήματα και από την άλλη μεριά, να εγείρει στείρα άρνηση απέναντι στους πάντες και πάνω στα πάντα όταν αντιπολιτεύεται. Για παράδειγμα, στο ζήτημα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, ο κος. Κώστας Σημίτης δε δέχτηκε κανενός είδους συνδιαλλαγή ούτε με την αξιωματική αντιπολίτευση ως πολιτικό και κοινοβουλευτικό συνομιλητή, ούτε και με την Εκκλησία ως θεσμικό παράγοντα. Αλλά και ο κος. Γιώργος Παπανδρέου γύρισε πεισματικά την πλάτη στις απανωτές εκκλήσεις του προκατόχου του στη θέση του πρωθυπουργού για συναίνεση και αντί να προσφέρει τη σύμφωνη γνώμη του για την έγκαιρη λήψη περιοριστικών μέτρων που θα αναχαίτιζαν την ορμή της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε τώρα, αντέτεινε μία παρελκυστική επιχειρηματολογία σχετικά με τις δυνατότητες της Οικονομίας και ζητούσε επιτακτικά εθνικές εκλογές, παρουσιάζοντάς τες ως τη μόνη ενδεδειγμένη λύση.

Ακόμη όμως κι εάν η Νέα Δημοκρατία αντιμετώπιζε το ΠαΣοΚ χωρίς ίχνος προκατάληψης και ο πρόεδρός της πίστευε με ειλικρίνεια στη διαμόρφωση μίας υγιούς πολιτικής σχέσης με το νυν πρωθυπουργό, θα έπρεπε τα πρώτα δείγματα συμπεριφοράς του κου. Παπανδρέου από τη θέση του κυβερνώντος, να αξιολογούνταν κατά δυσμενή τρόπο.
Η πρώτη κίνηση στην οποία προέβη μετεκλογικά το ΠαΣοΚ, ήταν να αποσύρει τον ισχυρισμό πως «λεφτά υπάρχουν», επικαλούμενο ως δικαιολογία ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας βρισκόταν σε χειρότερο επίπεδο απ’ ότι την είχε υπολογίσει. Για την ακρίβεια, η παρούσα κυβέρνηση διόγκωσε τεχνηέντως τα μεγέθη, προκειμένου να επιδείξει μία δήθεν αποτελεσματικότητα στην πολιτική δημοσιονομικής ανάκαμψης που ούτως ή άλλως θα εφήρμοζε υποχρεωτικά.
Την ίδια ώρα, αντί να προβεί άμεσα στη λήψη περιοριστικών μέτρων όμοιων με εκείνα που απέρριπτε στις προεκλογικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις του κου. Κώστα Καραμανλή προκειμένου να δώσει σαφή δείγματα πολιτικής ωριμότητας και υπευθυνότητας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στους εταίρους μας στην Ευρωζώνη και στις ξένες αγορές, διέσπειρε κυβερνητικές δηλώσεις και παραπολιτικούς ψιθύρους για χρεοκοπία της χώρας, κάτι που προκάλεσε την ραγδαία υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, τα παιχνίδια των κερδοσκόπων σε βάρος μας και τις επιθέσεις του δυτικού Τύπου με επικριτικά έως και δυσφημιστικά δημοσιεύματα.

Αλλά και απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός συμπεριφέρθηκε αήθως και μάλιστα κατ’ επανάληψη.
Είναι ενδεικτικό του πως αντιλαμβάνεται ο κος. Παπανδρέου τη συναίνεση το γεγονός ότι πρώτα ζήτησε στήριξη για την οικονομική του πολιτική και αμέσως μετά δημοσιοποίησε τα περιοριστικά μέτρα που είχε στα σχέδιά του, αντί να κινηθεί εντελώς αντίστροφα, όπως επέβαλαν ο κανόνας μίας συναδελφικής δεοντολογίας και η λογική μίας πολιτικής συνεργασίας. Ακόμη και τις τελευταίες ημέρες, ο πρωθυπουργός διατηρούσε έναν συνεχή δίαυλο επικοινωνίας με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μία σειρά σημαντικών ζητημάτων, αλλά δε μπήκε ποτέ στη βάσανο, απ’ ότι γνωρίζουμε τουλάχιστον, να συζητήσει μαζί του την πρόθεσή του για σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αντικείμενο την αναψηλάφηση των αιτιών και εντοπισμό των πρωταιτίων που οδήγησαν στην κατάρρευση των Δημοσίων Οικονομικών μας.

Τέλος, ακόμη κι αν δούμε το όλο θέμα πρακτικά, ίσως και κυνικά, εκείνο το οποίο επιζητεί ο πρωθυπουργός στην παρούσα φάση είναι να μοιραστεί, κομμένο εξίσου στη μέση μάλιστα, το πολιτικό κόστος για τη λήψη οικονομικών μέτρων άκρως αντιδημοφιλών με την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ ταυτόχρονα, επιχειρεί το μισό κομμάτι της δικής του ευθύνης να το χρεώσει κι αυτό στη ΝΔ, δια μέσου του πορίσματος μίας εξεταστικής επιτροπής.

Η αξιωματική αντιπολίτευση είχε προσφέρει συναίνεση ζητώντας αυτή να είναι αμφίδρομη. Έπρεπε να γνωρίζει από την πρώτη στιγμή ότι δε θα της προσέφερε καμία δική της συναίνεση σε τίποτε η κυβέρνηση.
Η αξιωματική αντιπολίτευση είχε επισημάνει ότι η συναίνεσή της δε θα έπρεπε να εκλαμβανόταν ως αδυναμία. Έπρεπε να γνωρίζει προκαταβολικά ότι από τη στιγμή που το κυβερνόν κόμμα δεν έχει ποτέ του ενστερνιστεί τη λογική καμίας συναίνεσης σε κανένα θέμα και ούτε έχει εντρυφήσει στη σκέψη ενός μοντέλου άτυπης έστω συναινετικής διακυβέρνησης, ακόμη και σε κρίσιμες εποχές, η δική της συναίνεση μόνο ως αδυναμία θα εκλαμβανόταν.

Μέσες-άκρες, όλα τα παραπάνω, τα έγραφα σε τούτο το blog εδώ και δεκάξι μέρες. Αρκεί να ανατρέξει κανείς στην ανάρτησή μου στις 3 του τρέχοντος μηνός με τίτλο Γιατί να μην πάρει ολόκληρο το κόστος; Στο μεταξύ, η ΝΔ απώλεσε σημαντικό αντιπολιτευτικό χρόνο και πολύτιμες δημοσκοπικές μονάδες, τρέφοντας την ψευδαίσθηση ότι είναι δυνατό να «χτίσει» μαζί με το συγκεκριμένο ΠαΣοΚ τη χρειαζούμενη συναίνεση.

(Πίνακας: "Illusion Rhapsody" από τον Eric De Kolb)

5 σχόλια:

Αλέξανδρος Ζήβας είπε...

Έξω από την Ελλάδα…., ωρέ νοικιασμένα ανδρείκελα της χξς΄ Καββάλ «Διεθνούς Συνωμοσίας»….!

Έξωωωωω….. και….. θυμηθείτε….:

…..Ποτάμι γέννησε Πηγή….,
βουνού Πηγή, Κορφοπηγή….,
και τ’ άφησε να τρέχει….,
μα, πριν, του δίνει ορισμό….:
«Θάλασσα για προορισμό»,
τού ’πε, «σε σένα πρέπει….,
αν θες εδώ να ξαναρθείς
και, αλλιώς, να ιδείς αναστημό….,….!»….!

Κυλώντας στις βουνοπλαγιές….,
στον κάμπο κάτω φτάνει….,
‘κει ανταμώνει μια πηγή….,
μια κόρη της Κορφοπηγής….,
στείρα πηγή και "ορφανή"
από παιδί ποτάμι….,
που το καλεί, με τάματα,
να ενωθεί μαζί της….,
παιδί της να το κάνει….,
δύο να έχει μάνες του….,
χατίρι που της κάνει….!

Του άλλαξε την κατεύθυνση….,
----- πού Θάλασσας διεύθυνση….! -----
και…., αντί να έχει εκβολή
σε Θάλασσα…., ως πρέπει….,
μια λίμνη τού ’ν’ προορισμός….,
που σκλάβο το κατέχει….,
βογκά…., σαν δεν αντέχει….,….:
«…..Αχ, Κορφοπηγή Θεέ μου….,
εχ, καμποπηγή μητριά μου,
συ, ρε, πλάνα, Διάβολέ μου….,…..
πού ’σαι, Θάλασσα γλυκιά μου,
συ, αχ, γη και ουρανέ μου….,
πού ’σαι, Θάλασσα γλυκιά μου,
συ θεσπέσια εξαγνίστρα….,
συ με τη γλυκιά αλμύρα,
της ανάστασής μου μήτρα,
ορφανή κι όνειρο Μοίρα….!…..»….!…..

Γεια….. και….. γελά καλύτερα ο που γελά μεταθανάτια…., ωρέ πλανεμένοι Πλάνοι….:
Αλέξανδρος Ζήβας,
URL : www.alexandros-zivas.gr
….: αποκαλυπτικές ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ όλων των αποκωδικοποιητέων…..

Ανώνυμος είπε...

Η ΝΔ πασχει απο την ασθενεια της εθνικης ενοτητας η οποια ειναι ανιατος.Θα ηταν δυνατον να υπαρξει παρομοια πολιτικη εαν στην Ελλαδα υπηρχαν αλλες πολιτικες δυναμεις.
Εφ οσον υπαρχουν αυτες που υπαρχουν καθε συναινετικη πολιτικη,για την ακριβεια καθε πολιτικη που βασιζεται σε αναζητηση μιας φανταστικης εθνικης ενοτητος ειναι καταδικασμενη και απλως βλαπτει και μειωνει μακροπροθεσμα την επιρροη της.
Το ΠΑΣΟΚ ειναι ενα υβριδιο μαρξιστικου και αστικου κομματος που μονη αναφορα εχει τα συμφεροντα του,του συστηματος ΠΑΣΟΚ που περιλαμβανουν απο εργαζομενους στο Δημοσιο εως συγκεκριμενους μεγαλοεπιχειρηματιες.Εάν τα κανονικα αριστερα κομματα εχουν ως σημειο αναφορας την "εργατικη ταξη"και η ΝΔ το "εθνος" το ΠΑΣΟΚ δεν εχει σημειο αναφορας περα απο τον εαυτο του. Μπορει να ειναι εθνικο ή αντεθνικο,φιλεργατικο ή αντεργατικο αναλογα με τη συγκυρια και την εποχη και φυσικα το συμφερον του.Αυτη τη στιγμη αναγκαστικα θα ειναι αντεργατικο οποτε εχει αναγκη να επιρριψει τις ευθυνες των μετρων στη ΝΔ και προ της αναγκης αυτης υποχωρουν οποιοιδηποτε αλλοι υπολογισμοι.
Το λαθος μερικων στη ΝΔ ειναι οτι νομιζουν οτι μια συγκρουση μεχρις εσχατων με το ΠΑΣΟΚ βλαπτει το εθνος.Αλλα και μονο η υπαρξη και η διακυβερνηση του ΠΑΣΟΚ ειναι πολυ περισσοτερο βλαπτικη για το εθνος απο οποιαδηποτα βλαβη ηθελε προκληθει απο την ενταση της συγκρουσης.Ολη αυτη η λογικη ειναι λανθασμενη και καθε δισταγμος εναντι του ΠΑΣΟΚ εν ονοματι καποιου υποτιθεμενου εθνικου κοστους ανεδαφικος.

Μποτίλια στο πέλαγος είπε...

Το αδιέξοδο της πολιτικής συναίνεσης παραδέχθηκε σχετικά πρόσφατα (μετά όμως από έντονη κριτική που ασκήθηκε)και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, οπότε αυτό το οποίο απομένει, είναι η κριτική εκτίμηση αυτής της επιλογής.
Εάν μεν η πολιτική της συναίνεσης στηρίχθηκε σε λάθος εκτιμήσεις - διαδικασία που δεν μπορεί να επισύρει κατηγορίες σε επίπεδο ήθους - αφορά ίσως την πολιτική υπερμετρωπία ενός επιτελείου, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου. Οπότε τίθεται σοβαρό θέμα ικανοτήτων, σχετικά με την επιτυχή διεκπεραίωση των καθηκόντων που τους ανατέθησαν.
Εάν η συναίνεση δεν οφείλεται σε λάθος εκτιμήσεις, αλλά ήταν σκόπιμη, τότε τίθεται θέμα δόλου.
Εάν η παρούσα κρίση δεν είχε διαστάσεις εθνικής απειλής, τότε πράγματι στους μη ευρισκόμενους εντός της ΝΔ. δεν θα μας έπεφτε επ' αυτού λόγος.
Κάθε ευαίσθητος πολίτης όμως - έστω και εάν δεν ανήκει κομματικά σε κάποιον από τους κύριους πόλους, ή κόμβους, που συνθέτουν το σκηνικό του πολιτεύματος - οφείλει να ενδιαφέρεται για την εύρυθμη λειτουργία του, στα πλαίσια μιας στοιχειώδους αποτελεσματικότητας και ειλικρίνειας των παραγόντων που το συνθέτουν.
Με αυτήν την έννοια δεν μπορούμε παρά να ανησυχούμε σήμερα για τα τεκταινόμενα στην ΝΔ. Πιστεύω ότι οι χιλιάδες φίλοι καλής πίστεως που εντάσσονται στην ΝΔ. αξίζουν μια καλύτερη προοπτική. Γεγονός - που σε τελευταία ανάλυση - αφορά την συνολική πορεία όλων μας. Διότι η ποιότητα της πολιτικής διέπεται από την συνολική ποιότητα του πολιτικού φάσματος.
Σε πολλά ιστολόγια αυτού του χώρου καταγράφονται απόψεις, που διακρίνονται από σοβαρότητα, κριτική σκέψη και ειλικρινείς προθέσεις. Αυτά αποζημιώνουν τουλάχιστον μερικά και δημιουργούν ελπίδες για το μέλλον, όσο αφορά την ρευστή κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα της ΝΔ.

Ανώνυμος είπε...

hello... hapi blogging... have a nice day! just visiting here....

Ανώνυμος είπε...

hi.. just dropping by here... have a nice day! http://kantahanan.blogspot.com/