4 Ιαν 2010

Επιδότηση προσλήψεων, ή κίνητρο απολύσεων;

Η ιδέα της κυβέρνησης για επιδότηση της πρόσληψης και απασχόλησης εργαζομένων κάτω των τριάντα χρόνων στον ιδιωτικό τομέα δεν γνωρίζουμε κατά πόσο θα κριθεί συμβατή ή αρεστή ως προς τις προσδοκίες που υπάρχουν στις Βρυξέλλες αναφορικά με την εξέλιξη της πορείας της Οικονομίας μας εν τη ευρεία έννοια και έκτασή της, αλλά είναι πιθανόν να αποτελέσει ανάχωμα για την ραγδαία -όπως αναμένεται- αύξηση της ανεργίας και ειδικότερα, εκείνης των νέων ανθρώπων. Αρκεί, να καταστεί απολύτως σαφές και αδιαπραγμάτευτο, ότι η επιδότηση θα αφορά σε νέες προσλήψεις επιπρόσθετου ως προς το υπάρχον προσωπικού και όχι σε αντικαταστάσεις απολυμένων.

Αν δεν τεθεί αυτή η ρήτρα και μάλιστα σε μία μορφή που δεν θα επιδέχεται καμιά παρέκκλιση ή τέχνασμα, το πιθανότερο θα είναι οι εργοδότες να αρχίσουν σωρηδόν να απολύουν παλαιότερα στελέχη, υπαλλήλους, τεχνίτες, εργάτες που ελάμβαναν υψηλότερες αμοιβές, προκειμένου να προσλάβουν στη θέση τους όχι μονάχα χαμηλότερα αμειβόμενους αντικαταστάτες, αλλά εν προκειμένω, αντικαταστάτες των οποίων η χαμηλότερη αμοιβή θα επιδοτείται κατά ένα μέρος της από το κράτος.
Σε μία περίπτωση σαν την προηγούμενη, όχι μόνο δεν θα επιτευχθεί πραγματικός περιορισμός της τάσης αύξησης της ανεργίας, αλλά αντιθέτως, θα γεμίσει η Ελλάδα από απολυμένους σαραντάρηδες και πενηντάρηδες, οι οποίοι, το πιθανότερο θα είναι να ενταχθούν στην ομάδα των λεγόμενων μακροχρόνια ανέργων. Ως γνωστόν, η χειρότερη κατηγορία ανέργων, ακόμη και από των νέων ανθρώπων, είναι εκείνη των μεσηλίκων και αυτό, διότι οι πιθανότητες επανεισδοχής τους στον χώρο της πλήρους απασχόλησης είναι από λιγοστές, έως ασήμαντες, ενώ συνήθως, τα οικονομικές τους υποχρεώσεις ως προς την εξυπηρέτηση των οικογενειακών τους αναγκών είναι βαρύτατες.
Χρήσιμο θα ήταν η κυβέρνηση πέρα από ιδέες που ακούγονται εν πρώτοις ελκυστικές, να παρουσιάσει και ολοκληρωμένα προγράμματα, τα οποία δε θα έχουν «κενά» και «τρύπες» που θα επιτρέπουν την επιδείνωση και όχι τη βελτίωση των προβλημάτων.

(Πίνακας: "The Desperate Man" από τον Gustave Courbet)

1 σχόλιο:

Vasilis είπε...

Όπως πάντα το πρόβλημα στη χώρα μας δεν είναι τόσο οι ιδέες όσο η σωστή εφαρμογή τους. Πολύ εύστοχη η παρατήρηση σου. Επιπλέον η στόχευση της επιδότησης στους κάτω των 30 μπορεί να αδικήσει ανέργους μεγαλύτερης ηλικίας.