12 Οκτ 2009

Απαιτείται σοβαρότητα και αξιοπρέπεια

Συνέντευξή μου στην εφημερίδα "Η Χώρα" (10-11/10/2009)

Πολλά λέγονται για τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου. Η δική σας άποψη ποια είναι με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα;

Η δική μου κατανόηση είναι ότι αν μείνουμε συνεπείς αναφορικά με ότι προτείνει το Καταστατικό, είναι προφανές πως θα πρέπει να πάμε σε εκλογή από έκτακτο Συνέδριο, με τη σύνθεση του προηγούμενου τακτικού. Βέβαια, η 7η Νοεμβρίου είναι μία πολύ κοντινή ημερομηνία. Δεν θα ‘χει περάσει καλά-καλά ένας μήνας από το σοκ της συντριβής στις εκλογές. Όσο για τη διάρκεια της μιας μέρας, θα έλεγα ότι και αυτό είναι λάθος, υπό την έννοια ότι δεν θα υπάρχει δυνατότητα να γίνει καν μία σοβαρή συζήτηση. Αλλά θα ‘χουμε πάνω στη σκηνή καλλιστεία υποψηφίων και πίσω στο παρασκήνιο, μάχη μηχανισμών και συσχετισμών. Φοβάμαι πως όπως πήγαμε βιαστικά και απροετοίμαστα σε εκλογές και υπέστημεν ένα πολιτικό Βατερλό, έτσι και πάμε βιαστικά και απροετοίμαστα σε εκλογή νέου προέδρου, θα υποστούμε και ένα νέο, κομματικό αυτή τη φορά, Βατερλό. Η επίσπευση των διαδικασιών θα δημιουργήσει άγχος, τόσο στους υποψηφίους, όσο και στις ομάδες υποστηρικτών τους. Το άγχος θα φέρει ένταση. Η ένταση, λάθη. Τα λάθη, προβλήματα. Και τα προβλήματα, καβγάδες. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι έτοιμη και ούτε έχει την αντοχή να υποστεί κάτι τέτοιο.
Εγώ θα έλεγα, κάνοντας μία ψύχραιμη εκτίμηση της αναγκαιότητας που προκύπτει για ήπιες διεργασίες και σίγουρες λύσεις, ότι θα αποτελούσε ενδεχομένως καλή σκέψη να πάμε σε ένα έκτακτο Συνέδριο που θα απέδιδε μία προσωρινή λύση ως προς τον επικεφαλής του κόμματος, εάν και εφόσον ο πρόεδρός μας είναι αποφασισμένος να αποχωρήσει τόσο άμεσα. Στη συνέχεια, να μεταβαίναμε σε μία πιο μακρά και μελετημένη διαδικασία εκλογής νέων συνέδρων, διοργάνωσης ενός μεγάλου Συνεδρίου και εκλογής νέου προέδρου.
Βέβαια, εάν υπάρξει συμφωνία πάνω σε αυτό, μπορούμε πάντα να κάνουμε μία τολμηρή υπέρβαση των προβλεπομένων, να εκλέξουμε νέο γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα αναλάβει την προσωρινή εκπροσώπηση του κόμματος μέσα στη Βουλή και να δούμε ποιος μπορεί να έχει τη θεσμική κάλυψη, αλλά και την πολιτική αποδοχή, για να διαχειριστεί τη λειτουργία του κόμματος, πηγαίνοντας σε Συνέδριο.
Αλλά, όλα αυτά απηχούν τις προσωπικές μου απόψεις και εκείνο που πραγματικά χρειάζεται δεν είναι τίποτα άλλο, από το να υπάρξει ενότητα και ομοφωνία.

Κινδυνεύει η ενότητα πιστεύετε;

Ήδη, είναι ναρκοθετημένο το τοπίο. Η συντριβή προκάλεσε σοκ και νεύρα, πικρία και αγανάκτηση. Όλοι στρέφονται κατά όλων και κινδυνεύουμε να μετατραπούμε σε μονομάχους που σκοτώνονται μέσα σε μία τηλεοπτική αρένα. Βλέπουμε τι γίνεται καθημερινά στα τηλεοπτικά παράθυρα με τα στελέχη μας. Απαιτείται ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Μα πάνω απ’ όλα, σοβαρότητα και αξιοπρέπεια. Είναι λυπηρό να βλέπεις στελέχη μας να τσακώνονται σε κοινή θέα, λες και πρωταγωνιστούν σε μεταμεσονύχτιο trash show. Θα έλεγα σε κάποιους από αυτούς, ότι δεν κάνουν τίποτα άλλο, από το να επιβεβαιώνουν τους ψηφοφόρους γιατί δεν τους εξέλεξαν. Αλλά και εκείνοι που έχουν εκλεγεί, δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να δίνουν στους ψηφοφόρους που παρακολουθούν ένα καλό λόγο για να μην τους ψηφίσουν την επόμενη. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν βοηθούν ούτε τον εαυτό τους, ούτε και το κόμμα.

Δεν είστε σκληρός με αυτά που λέτε;

Κάθε άλλο. Οι περισσότεροι από αυτούς, εξέπεμπαν ύμνους υπέρ του πρωθυπουργού, μόνο και μόνο με την ελπίδα ότι θα διασφάλιζαν μία θέση υφυπουργού στο ενδεχόμενο που δε θα πηγαίναμε για εκλογές τον Οκτώβρη, αλλά για έναν γερό ανασχηματισμό που θα εμπεριέκλειε πολλά νέα πρόσωπα. Τώρα, όλοι αυτοί, επικρίνουν κατάφορα τον κο. Καραμανλή, ο οποίος, πέρα από πολιτικός τους ευεργέτης, είναι και μία ξεχωριστή προσωπικότητα στο χώρο της πολιτικής, η λάμψη και το κύρος της οποίας δεν χάνεται, παρά τη συντριβή στις εκλογές. Ο κος. Καραμανλής είναι το πιο πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο. Όχι μόνο για το κόμμα, αλλά για τη χώρα και το έθνος. Ο κος. Καραμανλής έχει χαρακτηριστικά εθνικού ηγέτη και αυτό, έχει αποδειχτεί σε κρίσιμες περιστάσεις, όπως στις εκβιαστικές πιέσεις που αντιμετώπισε η Ελλάδα για στήριξη του σχεδίου Ανάν και για αποδοχή της FYROM στο ΝΑΤΟ.

Πάμε πίσω στην εκλογή νέου προέδρου. Γιατί δεν πάτε σε ανοικτές εκλογές από τη βάση, όπως συνέβη με το ΠαΣοΚ; Θα μείνετε πίσω και σε αυτό;

Δηλαδή αυτό που συνέβη με την εκλογή προέδρου του ΠαΣοΚ συνιστούσε ανοικτή διαδικασία; Σα να μου φαίνεται πως δεν το έχουμε ζυγιάσει το πράγμα σωστά. Τι έγινε τότε; Ας θυμηθούμε. Ο κος. Σημίτης έδωσε κανονικά το δαχτυλίδι της διαδοχής στον κο. Παπανδρέου. Είναι σύγχρονο αυτό; Είναι πρωτοποριακό; Είναι δημοκρατικό; Κάτι δυναστείες καθεστωτικών στην Αφρική και στη Λατινική Αμερική μου θύμισε εμένα. Λέτε και ο Φιντέλ Κάστρο παρέδωσε την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ. Αμέσως μετά, ο κος. Παπανδρέου, χωρίς ούτε έναν αντίπαλο, πήγε να επιβεβαιώσει ένα πολιτικό fait accompli, ένα πολιτικό τετελεσμένο, σε μία επικοινωνιακή υπερπαραγωγή με έναν πρωταγωνιστή και χιλιάδες κομπάρσους. Σε μία εκλογή χωρίς αντιπάλους και χωρίς διακύβευμα ουσιαστικά, άνοιξαν τις πόρτες και πήγε ο κόσμος να ψηφίσει, άλλος από καθαρό πολιτικό ενδιαφέρον, άλλος από μία ψευδαίσθηση δημοκρατικής συμμετοχικότητας, άλλος από χαβαλέ. Στην επόμενη αναμέτρηση, όταν είχε απέναντί του τον κο. Βενιζέλο, ψήφισαν λιγότεροι, λειτούργησαν κυρίως οι μηχανισμοί, ενώ, ακούστηκαν και κάποιες μουρμούρες για το αν και κατά πόσον λειτούργησαν τα πάντα διαφανώς.
Εμείς πρέπει να πάμε σε μία εκλογή από τους γνήσιους, καθαρούς εκπροσώπους της οργανωμένης βάσης. Να δώσουμε καθαρή λύση στο ζήτημα της προεδρίας. Να στήσουμε το κόμμα γερά στα θεμέλιά του. Να διαμορφώσουμε ξεκάθαρο ιδεολογικό περίγραμμα και εντός αυτού, σύγχρονες, ελκυστικές πολιτικές θέσεις. Να προβούμε σε μία απόλυτα ευρωπαϊκή, εκσυγχρονιστική αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας του κόμματος και του χαρακτήρα των σχέσεων μεταξύ των στελεχών του. Με βάση τις εμπειρίες και τις παραστάσεις που έχω αποκτήσει μέσω της συμμετοχής μου στα όργανα και στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα έλεγα ότι ενώ η ΝΔ θεωρείται ένα μεγάλο ευρωπαϊκό κόμμα σε ότι αφορά το μέγεθος, την ιστορία και τη σημασία του, σε ότι αφορά την οργάνωση και τη λειτουργία του, έχει μείνει αρκετά πίσω.

Επιγραμματικά, γιατί υποστήκατε τέτοια συντριβή στις εκλογές;

Διότι επενδύοντας εκλογικά στον τομέα της Οικονομίας, μας διέφυγε το πόσο θυμωμένοι ήταν απέναντί μας οι πολίτες για ηθικής φύσης ζητήματα. Δεν είμαστε κόμμα διεφθαρμένο. Είμαστε κόμμα έντιμο. Λίγοι άνθρωποι, μας εξέθεσαν όλους. Απαλλαχτήκαμε από αυτούς, αλλά όχι έγκαιρα και όχι με το σωστό τρόπο. Τους αφήσαμε να αποβιβαστούν στο μόλο, ενώ έπρεπε να τους είχαμε πετάξει στα σκυλόψαρα. Επίσης, χάσαμε την επαφή με τις ανάγκες και τις αγωνίες του μέσου Έλληνα οικογενειάρχη. Αλλά για να καταλαβαίνεις το μέσο Έλληνα, πρέπει να ζεις καθημερινά ως τέτοιος και δυστυχώς, πολλά από τα κυβερνητικά στελέχη μας κλείστηκαν στο τρίγωνο Πολιτεία-Κολωνάκι-Μύκονος. Αυτό κυρίως πληρώσαμε και πληρώνουμε.

Ήταν λάθος, οι πρόωρες εκλογές;


Επισκεπτόμενος το προσωπικό blog μου (www.ioannismoiras.blogspot.com) θα δείτε πόσο αντίθετος ήμουν σε αυτή την επιλογή, με αποκορύφωμα το άρθρο μου στις 22 Αυγούστου. Αν το διαβάσουν οι αναγνώστες σας, μάλλον θα βρουν όλη τη βάση αιτιολόγησης για την οποία γνωρίσαμε αυτή τη βαριά ήττα.

(Πίνακας: "The Ponce Massacre από τον Pedro Brull)

Δεν υπάρχουν σχόλια: