3 Οκτ 2009

Ψήφος για την εντιμότητα

H Οικονομία αποτέλεσε το κυρίαρχο θέμα στην προεκλογική ατζέντα, λόγω της διεθνούς κρίσης και των παρενεργειών της στη χώρα μας. Αλλά είναι αμφίβολο, εάν κρίνουν τις εκλογές. Γιατί; Είναι απλό. O πρωθυπουργός δίνει μία ακριβή περιγραφή της πραγματικής κατάστασης και αποκαλύπτει με παρρησία ποια μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι αναγκαίο να ληφθούν. Στον αντίποδα, ο κος. Παπανδρέου παρουσιάζει μία εξωραϊσμένη εικόνα πλαισιωμένη από ασάφειες και υποσχέσεις. Ο πολίτης, από την πλευρά του, πάνω-κάτω έχει μία σαφή ιδέα γύρω από το τι ισχύει και τι όχι. Επομένως, μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι ο κος. Καραμανλής είναι εκείνος που υπερέχει σε αυτό το θέμα.

Γιατί, τότε, η Νέα Δημοκρατία εμφανιζόταν δεύτερο κόμμα σε όλα τα δημοσκοπικά ευρήματα; Και αυτό είναι απλό. Διότι, υπάρχει η εντύπωση ότι έχει απολέσει το ηθικό της πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων της. Φαίνεται δηλαδή, ότι ο Έλληνας μπορεί ενδεχομένως να βαδίσει στη ζωή με χαμηλότερες προσδοκίες για τα προσωπικά και οικογενειακά οικονομικά του, αλλά δεν ανέχεται να ματαιώνονται οι προσδοκίες του για μία έντιμη διαχείριση υποθέσεων που αφορούν στα πολιτικά πράγματα και στο δημόσιο βίο. Βέβαια, άλλες είναι οι εντυπώσεις που δημιουργούνται και άλλα τα γεγονότα πίσω από αυτές.

Είναι αλήθεια ότι στις κυβερνήσεις της ΝΔ υπήρξαν άνθρωποι που προέβησαν σε κατάχρηση των προνομίων που απέρρεαν από την ισχύ της θέσης τους. Αλλά αυτοί, αποτέλεσαν εξαιρέσεις. Και στο κάτω-κάτω, εντοπίστηκαν και απομακρύνθηκαν. Κάποιοι μάλιστα, παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη. Από την άλλη πλευρά, επί ΠαΣοΚ, η διαφθορά και η αδιαφάνεια στις συναλλαγές και στις δραστηριότητες πολιτικών στελεχών αποτελούσαν κανόνα, όχι εξαίρεση και φυσικά, ουδέποτε ο κος. Παπανδρέου προέβη σε καμιά παραδοχή γύρω από τη σήψη και την ανομία που γιγαντώθηκαν ως φαινόμενα επί των ημερών διακυβέρνησης ΠαΣοΚ και γενικότερα, δε μάτωσε ποτέ μήτε μία παρωνυχίδα. Βέβαια, σε ότι αφορά τη ΝΔ τα ΜΜΕ επιδίδονταν πάντα σε διασταλτικές απεικονίσεις σκανδάλων, ενώ για το ΠαΣοΚ ίσχυε ανέκαθεν ο όρκος της Omertà.

Επομένως, το ηθικό δίλημμα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ψηφοφόροι την Κυριακή δεν είναι να ψηφίσουν τους λιγότερο ανέντιμους. Αλλά να επιλέξουν ανάμεσα σε αυτούς που βλέπουν την ανεντιμότητα στη δημόσια διαχείριση ως ένα κακοήθες μόρφωμα που είναι αποφασισμένοι να απαλλαγούν από αυτό ακόμη και με επώδυνα μέσα και σε εκείνους που τη βλέπουν ως ένα γνώριμο σημάδι που υπάρχει μέσα στο γενετικό κώδικα του κόμματός τους και μάλλον μοιάζουν άνετοι με αυτό.

Η διαφορά είναι μεγάλη για να την αγνοήσει κανείς και σίγουρα, όχι ποσοτική, αλλά ποιοτική.

(Πίνακας: "Good and Evil Angels" από τον William Blake)


Δεν υπάρχουν σχόλια: