29 Σεπ 2009

Διεθνής ισχύς, ή πολιτικός αυτισμός;

(Το άρθρο δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Νίκη")

Με πρωθυπουργό τον κο. Καραμανλή, ο γεωπολιτικός και γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας έχει εξελιχτεί σε καίριο για την ευρύτερη περιοχή.

Η Ελλάδα αποτελεί οικονομικό πυρήνα και οι γύρω χώρες αναπτύσσονται σε μεγάλο βαθμό λόγω της εξωστρεφούς δράσης δικών μας επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό γίνεται ακόμη πιο ορατό τώρα με την κρίση.

Έχουμε καταστεί ενεργειακός κόμβος λόγω των συμφωνιών που έχουμε υπογράψει για τους αγωγούς Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης και South Stream και αυτό οφείλεται στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης να ανοίξει το παιχνίδι των ξένων συνεργασιών προς τη Ρωσία και άλλους εταίρους.

Έπειτα από την στρατηγική συμφωνία με την κινεζική Cosco για τα λιμάνια, η χώρα μας αποκτά πρωτοφανή ισχύ ως κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου.

Με την περάτωση της Εγνατίας, και την παράλληλη κατασκευή άλλων μεγάλων οδικών αξόνων, η Ελλάδα καθίσταται κυρίαρχος στην επιβατική, τουριστική και εμπορική κίνηση από τη Δυτική και την Κεντρική Ευρώπη προς την Ανατολή και αντίστροφα.

Αξιοποιώντας πλήρως τον πολυσήμαντο ρόλο μας ως μέλος ταυτόχρονα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έχουμε αποκτήσει ξεχωριστή ισχύ παρέμβασης σε πολιτικές ζυμώσεις και ανακατατάξεις και αυτό φάνηκε στη βοήθεια που έχουμε προσφέρει στην Αλβανία για να πραγματώσει τις διεθνείς προσδοκίες της, αλλά και στο βέτο που ασκήσαμε στο Βουκουρέστι για τη FYROM λόγω του σωβινισμού και του φανατισμού που επιδεικνύει η κυβέρνησή της.

Στον αντίποδα, ο κος. Παπανδρέου υπονομεύει την στρατηγική των μεγάλων έργων και των ανοικτών συμμαχιών που εδραιώνουν την Ελλάδα ως βάση ή σταθμό εξελίξεων και προβάλει την άποψη ότι η χώρα μας πρέπει να τελεί υπό το σύνδρομο ενός πολιτικού αυτισμού που θα χαιραγωγείται συμπεριφοριστικά και θα εξαρτάται αποκλειστικά, από έναν και μοναδικό θεράποντα. Και μιας και μιλάμε για συμπεριφοριστική αντιμετώπιση αυτισμού, ο θεράπων δε μπορεί να είναι άλλος, παρά Αμερικανός.

Ο πολίτης οφείλει να προσμετρήσει σοβαρά τα παραπάνω, πριν λάβει την απόφασή του για αυτή την Κυριακή.

(Πίνακας: "Ambiguous Monster" από την Sheridan Furrer)

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η μόνη λύση για τη χώρα μας, είναι ο Κώστας Καραμανλής, είναι αυτός που πήρε τις μεγάλες αποφάσεις για την πραγματική πορεία της Ελλάδας στο παγκόσμιο στερέωμα με κόστος τη δικιά του πορεία. Είναι χρέος όλων μας να σταθούμε όλοι δίπλα του αυτή τη στιγμή ίσως την πιο δύσκολή στιγμή γι'αυτόν και προπάντων για τη χώρα. Όλοι μαζί με τον Καραμανλή!!!

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Φώτιος Γαλογαύρος

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου Γιάννη, στο σχόλιο σου αναφέρεσαι σε σημαντικές πολιτικές επιλογές που θα έπρεπε να προβάλλονται καθημερινά από τα ΜΜΕ και όλα τα κομματικά στελέχη στους δρόμους και στα καφενεία όλης της χώρας. Αντί αυτών, την γύμνια του ΓΑΠ σκέπασε όχι μόνο η κατευθυνόμενη δημοσιογραφία, αλλά και η εσωστρέφεια μεγαλοστελεχών της παράταξης μας. Χαρακτηριστικά εντύπωση μεγάλη μου κάνει το σύνθημα μεγαλοπολιτευτή, είμαστε κοντά, κοιτάμε ΜΑΚΡΙΑ!!! Τα λέει όλα…
Μάλιστα, εντελώς τυχαία τον ίδιο πολιτευτή στηρίζουν με δηλώσεις τους μεγάλα κυβερνητικά στελέχη οργανισμών και αυτοδιοίκησης…
ΨΗΦΙΖΩ Ν.Δ.
ΣΤΗΡΙΖΩ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
ΘΡΑΣΟΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΣΙΩΖΟΣ είπε...

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Στα προηγούμενα πέντε χρόνια, έγιναν σημαντικά βήματα και προετοιμάστηκαν τα επόμενα βήματα για την ανάπτυξη του Νομού μας.
Με δύο χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας ο υποψήφιος βουλευτής Άρτας της Ν.Δ., Κώστας Παπασιώζος μιλώντας στην ΗΧΩ, αναφέρεται στο έργο της τελευταίας πενταετίας από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ., τονίζοντας πως «στα προηγούμενα πέντε χρόνια, έγιναν σημαντικά βήματα και προετοιμάστηκαν τα επόμενα βήματα για την ανάπτυξη του Νομού».

Όσο για την στάση του στα δύο χρόνια βουλευτικής θητείας όπου δεν δίστασε να καυτηριάσει καταστάσεις δηλώνει πως «θα συνεχίσει να το κάνει» λέγοντας πως οι κάτοικοι του νομού «θέλουν από μένα να σταθώ δίπλα τους, να καυτηριάζω τα κακώς γενόμενα και να μην είμαι απλώς ένα πειθήνιο όργανο που στέκεται σαν διακοσμητικό στοιχείο στην Βουλή και στο κόμμα… γι αυτό άλλωστε με εξέλεξαν».
Η συνέντευξη του Κώστα Παπασιώζου έχει ως εξής:
Υπάρχουν πολλές φωνές στο χώρο της Ν.Δ. με διαφορετική αντιμετώπιση
θεμάτων από αυτά που κάποιοι αποφασίζουν. Όλοι αυτοί θέλουν να ακουστεί και η δική τους φωνή έστω και αν είναι διαφορετική. Ατυχώς και εδώ να αναφέρω την παλληκαριά του Πρωθυπουργού μας που ανέλαβε την ευθύνη, υπήρξαν και στο κόμμα μου -ευτυχώς λίγοι- ανεγκέφαλοι καλαμοκαβαλάρηδες της εξουσίας που το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν η προσωπική τους προβολή και η τακτοποίηση των «αυλικών» τους. Ε, λοιπόν αυτά τα λάθη τα πληρώσαμε τα τελευταία δύο χρόνια, θέλω όμως να διαβεβαιώσω αυτό τον κόσμο, τους αγνούς ψηφοφόρους της Ν.Δ πως θα συνεχίσω να παλεύω με όσες δυνάμεις διαθέτω για να πάψουν να υπάρχουν φαινόμενα που μας κάνουν να ντρεπόμαστε. Είναι δέσμευση απέναντι στον κόσμο που ένοιωσε πολλές φορές από ενέργειες κάποιων ότι προδόθηκε. Η πορεία μου πιστεύω πως το έχει αποδείξει.
Ερ.: Τι σας λέει σήμερα ο κόσμος της περιοχή σας;
Απ.: Να συνεχίσω να καυτηριάζω τα κακώς κείμενα και να αγωνίζομαι στο πλευρό τους. Και το υπόσχομαι. Η πορεία κάποιων μέσα στο χρόνο αποδεικνύει αν κάποιοι υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους με έργα και δεν μένουν μόνο στα λόγια.
-Ένα μήνυμα στους Aρτινούς;
Απ.: Σας ευχαριστώ που πριν από δύο χρόνια μου δώσατε την δυνατότητα να σας εκπροσωπήσω για πρώτη φορά στη Βουλή. Θέλω να γνωρίζετε πως υπηρέτησα με πίστη και εντιμότητα την παράταξη που με στήριξε, υπεύθυνα και δυναμικά εσάς και τον τόπο μου όπως σας υποσχέθηκα. Προσπάθησα με συνεχείς παρεμβάσεις στην κεντρική εξουσία να βοηθήσω όσο μπορούσα στην επίλυση θεμάτων που απασχολούσαν την τοπική κοινωνία.
Πιστεύω πως τήρησα την προεκλογική μου δέσμευση να σταθώ δίπλα σας αγωνιζόμενος για να δρομολογηθούν λύσεις στα τοπικά προβλήματα με υπευθυνότητα, δυναμισμό και σοβαρότητα. Ακολούθησα το δρόμο της αλήθειας και της ειλικρίνειας δημιουργώντας μαζί σας σχέση εμπιστοσύνης. Η ψήφος είναι επιλογή ευθύνης για την Ελλάδα και την Άρτα. Σε αυτές τις εκλογές σας ζητώ να συνεχίσουμε μαζί. Κάναμε πολλά, έχουμε να κάνουμε περισσότερα. Σας καλώ με την ψήφο σας να βαδίσουμε μαζί στο δρόμο της υπευθυνότητας, της σοβαρότητας, της ειλικρίνειας. Αυτή είναι η επιλογή μου και η δέσμευση μου απέναντι σας.