22 Αυγ 2009

Ένα ανεξήγητο κίνητρο

Εάν κάποιοι συμβουλεύουν τον πρωθυπουργό ότι είναι προτιμότερο να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο, διότι σύμφωνα με διάφορες επισφαλείς εκτιμήσεις που διαχέονται στη δημοσιότητα, μέχρι το Μάρτιο θα έχει ξεφύγει ακόμη περισσότερο το προβάδισμα του ΠαΣοΚ στις δημοσκοπήσεις, ενδεχομένως αγνοούν ότι:
- Το διάστημα που μεσολάβησε από τις ευρωεκλογές είναι λιγοστό και επομένως κυβέρνηση, κόμμα, στελέχη και ψηφοφόροι είναι πιθανό να μην έχουν ξεπεράσει ολοκληρωτικά το σοκ της ήττας. Δεν αποκλείεται δηλαδή, να μην υπάρχει ακόμη η κατάλληλη ψυχολογία για μία μάχη, τόσο κοντινή χρονικά με την προηγούμενη.
- Μία κυβέρνηση, έχοντας εκ των πραγμάτων μεγαλύτερη ευχέρεια ανάληψης πολιτικών πρωτοβουλιών από κάθε αντίπαλό της, μπορεί με κατάλληλες στρατηγικές αποφάσεις και με κινήσεις τακτικής σημασίας, να αλλάξει οποιαδήποτε δημοσκοπική εικόνα. Ειδικά αν έχει μπροστά της έξι μήνες.
- Σε περιπτώσεις κρίσεων, μία κυβέρνηση που ανταποκρίνεται με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο έστω και εκ των υστέρων, πάντοτε κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Αυτό, το ‘χουμε δει το 1999 με το σεισμό της Αθήνας για το ΠαΣοΚ και το 2007 με τις φωτιές σε Πελοπόννησο και Εύβοια για τη ΝΔ και από το εξωτερικό, το 2002 με τις πλημμύρες της Γερμανίας για τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες. Ο συνδυασμός γεγονότων όπως η ενδημική εξάπλωση του ιού της νέας γρίπης, η κατάρτιση ενός δύσκολου προϋπολογισμού μαζί με την εντατικοποίηση των πιέσεων από τη διεθνή ύφεση στην εθνική μας οικονομία, η επιθετικότητα της Τουρκίας ενόψει της απόφασης για το θέμα της ένταξής της στην ΕΕ κ.α. σίγουρα δημιουργεί συνθήκες κρίσης, στην οποία, αν ανταποκριθεί με επιτυχία η κυβέρνηση, τότε η ΝΔ θα έχει αυξημένες πιθανότητες να επικρατήσει και στις επόμενες εκλογές.
- Ούτως ή άλλως, ανεξαρτήτως πως ανταποκρίνεται μία κυβέρνηση σε περιπτώσεις κρίσεων, οι πολίτες συνηθίζουν να συσπειρώνονται γύρω από αυτή, λόγω της ανασφάλειας που φυσιολογικά νιώθουν.
- Γενικά, κάθε δημοσκοπική διαφορά είναι αναστρέψιμη και αυτό έχει αποδειχθεί σε αναρίθμητες περιπτώσεις. Στην Ελλάδα, έχουμε το σχετικά πρόσφατο παράδειγμα της νίκης του ΠαΣοΚ το 2000. Από το εξωτερικό, αξίζει να θυμηθούμε κάποια αντιπροσωπευτικά παραδείγματα όπως της ανάκαμψης των Βρετανών Συντηρητικών το 1992, των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών το 2002 και το 2005, των Αμερικανών Ρεπουμπλικανών το 2004.
- Παρότι το ΠαΣοΚ επικράτησε στις ευρωεκλογές και προηγείται στις δημοσκοπήσεις, δε φαίνεται να αναπτύσσει καθαρή δυναμική νίκης, αλλά είναι τα ποσοστά της ΝΔ εκείνα που καταγράφονται σε χαμηλά επίπεδα.
Αν όντως αγνοούν τα παραπάνω, προφανώς παρουσιάζουν έλλειμμα βασικής γνώσης για το ποιες είναι οι δυνατότητες ριζικής αναδιαμόρφωσης του εκλογικού τοπίου. Αν τα έχουν υπόψη τους, πράγμα αναμενόμενο για κάθε έμπειρο και κατηρτισμένο σύμβουλο, τότε κάποιο άλλο, παντελώς ανεξήγητο κίνητρο φαίνεται πως τους καθοδηγεί.
(Πίνακας: "Knives" από τον Andy Warhol)

4 σχόλια:

Έξω ρε είπε...

Re Moira.Πιστεύεις πως κάνεις κάτι με το blog;Μόνο ένας κάνει και αυτόν τον καταφέραμε (το Πασοκ μάλλον με μήνυση) να σιγήσει επειδή έβγαλε αυτό που επικοινωνιακά ΔΕΝ καταφέρατε να βγάλετε εσείς.(ston POLITIS_GR αναφέρομαι).Θα τόλμαγε να τα βάλει με τη ΝΔ το Πασοκ? Όχι, αλλά τόσα πιάνει η κούτα σας
Μείνετε τώρα μόνοι σας και στο διαδίκτυο.Θα τα πούμε ξανά όταν θα πετάγεστε από τη βάση της ΝΔ εκ παραθύρου.Μην το πάρεις προσωπικά, αλλά κάποιος πρέπει να τα ακούσει.Οι συσχετισμοί σας μάραναν.

Ανώνυμος είπε...

Ναι, "Εξω ρε", κάτι κάνει. Γιατί ο άνθρωπος είναι ευγενής και το μπλογκ του είναι χάρμα οφθαλμών (ακόμη και χρωματικά). Εντάξει, παρακολουθούμε τα πάντα και θα πρέπει κι άλλα μπλογκς να βγούν για να σχολιάζουν την αλήθεια και όχι αυτά που μας σερβίρουν οι πράσινοι εργολάβοι (μπα δεν έχουν το Θεό τους αυτοί)της ενημέρωσης.
Να είσαι καλά κύριε Μοίρα. Εγώ σε διαβάζω. Δεν θ΄αρχίσουμε και τώρα μεταξύ μας να ερίζουμε για το ποιό μπλογκ της φιλελεύθερης άποψης και ιδεολογίας είναι το καλύτερο. Κάτι τέτοια μας φάγαν........

Vasilis είπε...

Και εγώ πιστεύω ότι κάτι κάνει και ότι είναι καλή δουλειά. Δεν ανήκω σε κάποια παράταξη και εκτιμώ ιδιαίτερα το λόγο που φαίνεται ότι είναι όσο το δυνατόν "αντικειμενικός". Η φιλελεύθερη ιδεολογία χρειάζεται επιχειρήματα και κριτική και πρώτα από όλα εσωτερική κριτική. Οι κορώνες ποτέ δεν έπεισαν κανένα σκεπτόμενο πολίτη. Και ούτε βοήθησαν ποτέ καμμιά παράταξη να γίνει καλύτερη. Αν ο στόχος του κάθε πολίτη και της κάθε παράταξης είναι η βελτίωση αυτής της χώρας τότε χρειάζεται λόγος ήρεμος και τεκμηριωμένος. Νομίζω ότι αυτό το μπλογκ τον διαθέτει.

Ανώνυμος είπε...

http://mariatweety.blogspot.com

ENA A3IOLOGO BLOG ENOS 24 XRONOU KORITSIOU.....

PETROS