8 Ιουλ 2009

"Πατριωτικός παρεμβατισμός"

Είναι κρίμα που το Συνέδριο του ΛάΟΣ διήρκησε μόνο μισή μέρα και δεν είχε πλήρη τηλεοπτική κάλυψη από το γνωστό Τηλεάστυ. Χάσαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε σκηνές ανάλογες παλαιότερων συνεδρίων, με μπριόζες κυρίες και ρωμαλέους κυρίους που προέρχονται από κάποιο μακρινό χθες, να επαίρονται για τα ιστορικά ανδραγαθήματα βασιλιάδων και δικτατόρων, χιτών και ταγματασφαλιτών.
Είχαμε, ωστόσο, την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μία ομιλία σταθμό, από τον πρόεδρο του κόμματος κο. Καρατζαφέρη. Η οποία, κατ’ αρχήν, περιείχε τη συνταρακτική μαρτυρία μίας μοναδικής ιστορικής σύμπτωσης. Ο κος. Καρατζαφέρης, διατράνωσε το όραμα της Μεγάλης Ελλάδας. Όχι, διότι ανακάλυψε την ανεκμετάλλευτη δυναμική του Οικουμενικού Ελληνισμού. Άλλωστε, χρειάζεται γνώση και άποψη για αυτό. Αλλά διότι, σύμφωνα με τα λεγόμενά του τουλάχιστον, γεννήθηκε την ίδια μέρα και ώρα, 22 Αυγούστου στις τέσσερις μετά μεσημβρίας, με τον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο. Πρόσθεσε μάλιστα, πως και οι δυο τους είναι «λιοντάρι» στο ζώδιο! Το περίεργο είναι, πως ανατρέχοντας σε πηγές του internet (π.χ. wikipedia), ανακαλύπτουμε ότι ο κος. Καρατζαφέρης φέρεται να είναι δηλωμένος ως γεννηθείς στις 11 Αυγούστου 1947 στην Αθήνα, ενώ ο αείμνηστος Βενιζέλος, στις 23 Αυγούστου 1864 στις Μουρνιές Χανίων.
Είτε έχει γίνει λάθος στη ληξιαρχική πράξη του ενός ή του άλλου, είτε έχει γίνει λάθος στην ανάρτηση των σχετικών αναφορών στο internet, είναι σίγουρο πως αυτή η αναντιστοιχία πρέπει να διορθωθεί πάραυτα. Δεδομένου ότι ο Βενιζέλος έχει αποδημήσει εις Κύριο εδώ και εβδομήντα τρία χρόνια, ενδεχομένως θα έπρεπε να μεριμνήσει ο ίδιος ο κος. Καρατζαφέρης για να επαναφέρει τα στοιχεία στην ορθή τους διατύπωση.
Για τη διαφορά στο ζώδιο, καθόσον ο αείμνηστος Βενιζέλος προκύπτει «παρθένος» και όχι «λιοντάρι», ο κος. Καρατζαφέρης μάλλον υποχρεούται να προσφύγει στη βοήθεια της κας. Βιργινίας Λεούση, εάν δεν ανήκει ήδη στο ποικιλόμορφο και ετερόκλητο κοινό των οπαδών του.
Παραδόξως δε, αυτή η συνταρακτική μαρτυρία, δεν πέρασε στο απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ομιλίας που δημοσιοποιήθηκε επισήμως μέσω του γραφείου τύπου και της ιστοσελίδας του ΛάΟΣ.

Εν πάση περιπτώσει, σημασία δεν έχει εάν είναι ακριβές ή όχι, ότι ο κος. Καρατζαφέρης αποτελεί τη μεταφυσική συνέχεια του Ελευθέριου Βενιζέλου. Εξάλλου, ενώπιον ενός κομματικού ακροατηρίου αποτελούμενου από ανθρώπους που αναμιγνύουν το δωδεκαθεϊσμό και την αρχαιολατρία με τον χριστιανορθόδοξο φονταμενταλισμό και τις διακηρύξεις περί ρωμιοσύνης, γραφικούς τηλεβιβλιοπώλες και θεωρητικούς διανοητές της ουφολογίας, μορτάκια της φτηνής ατάκας και σύστριγγλους καβγατζήδες των τηλεπαραθύρων, φυγόστρατους που δηλώνουν πατριώτες και χουντοβασιλικά ραμολιμέντα, ταλαίπωρους που ψάχνουν για μία πρέζα λαϊκισμού και τόνωσης του εθνοκεντρικού εγώ τους, μαζί με διάφορους σαλτιμπάγκους των ψηφοδελτίων που το ‘παιζαν και το παίζουν δίπορτο με τη Νέα Δημοκρατία, θα μπορούσε να δηλώσει από μετεμψύχωση του Σπαρτιάτη Λεωνίδα και του Νικηταρά του Τουρκοφάγου, έως ενσάρκωση του Γιώργου Θαλάσση από το «Παιδί Φάντασμα» και του συνταγματάρχη Βαρτάνη από τον «Άγνωστο Πόλεμο» και να γίνει εξίσου πιστευτός. Σημασία έχει, πέρα απ’ όλα τα ευτράπελα και ξεκαρδιστικά που ανέφερα παραπάνω, ότι ο κος. Καρατζαφέρης επεισήλθε σε σαφείς αναφορές για το ποιες πρόκειται να είναι οι συντεταγμένες του κόμματός του, στο χάρτη του πολιτικού μας συστήματος, στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Κατ’ αρχήν, εξέπεμψε την ιδέα του «πατριωτικού παρεμβατισμού».
Δεδομένου ότι διεκδικεί τον πατριωτισμό ως μονοπώλιο του ιδίου και των παλικαριών που τον περιστοιχίζουν, φαντάζομαι ότι από εδώ και εμπρός, θα καραδοκούν όλοι μαζί και θα παρεμβαίνουν γρήγορα και δυναμικά, όπως η νεοσυσταθείσα Δύναμη Δέλτα της Ελληνικής Αστυνομίας, όταν όλοι εμείς οι υπόλοιποι, θέτουμε στους κινδύνους της πολιτικής και κοινωνικής ζύμωσης και εξέλιξης, όλα όσα προτάσσουν ως αδιαπραγμάτευτες, δικές τους αρχές και αξίες οι άνθρωποι του ΛάΟΣ. Προφανώς, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την αναγγελία δράσης του «πατριωτικού παρεμβατισμού», μοναδική ελπίδα που μας απομένει είναι αυτός ο «παρεμβατισμός» να πραγματώνεται με μύδρους και αφορισμούς από τον άμβωνα του Τηλεάστεως και όχι με τίποτα λοστούς από τα «παιδιά της Χρυσής Αυγής» -κατά παλαιότερη τοποθέτηση Καρατζαφέρη. Όπως αντιλαμβάνεστε, προσπαθώ να αποκωδικοποιήσω τη θεωρία του «πατριωτικού παρεμβατισμού» με αυτό τον υπεραπλουστευτικό, ενδεχομένως, τρόπο, διότι, εάν έμπαινε κανείς στη διαδικασία να αναλύσει με ιδεολογικούς όρους, τι σημαίνουν οι φράσεις α.- «ο πατριωτικός παρεμβατισμός δίνει το δικαίωμα της απόλυτης επιτροπείας, της απόλυτης δυναμικής, του απόλυτου ελέγχου επί κάθε στραβού που συμβαίνει από την εκτελεστική εξουσία … παραδίδει όλους τους ελεγχόμενους για διαφθορά, για σήψη, για αυταρχισμό εις το έργο, την πράξη και την ενέργεια του Έλληνα πατριώτη», β.- «όταν αγαπάς την πατρίδα εφαρμόζεις κάθε δυνατό μέσο, για να μπορέσει να πραγματώσει η πατρίδα τα εθνικά της οράματα», γ.- «πατριωτικός πατριωτισμός σημαίνει ότι φεύγει το κεφάλαιο και έρχεται ο λαός» κ.α., τότε δε θα είχε διαφορετική επιλογή από το να καταλήξει σε θεωρητικές συγκρίσεις με τα εθνικιστικά, σοβινιστικά, λαϊκιστικά, αντικαπιταλιστικά προστάγματα των θεωρητικών του εθνικοσοσιαλισμού στη Γερμανία του μεσοπολέμου. Αλλά και αυτό ακόμη, θα ήταν πιθανότατα υπερβολικό, καθώς είναι αμφίβολο, εάν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι του ΛάΟΣ, ημιμαθείς και απαίδευτοι πολιτικά στην πλειοψηφία τους, έχουν γνώση και επίγνωση της ιδεολογικής παράδοσης της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, τάση την οποία εκπροσωπούν στη χώρα μας. Ενδεχομένως, η έμπνευσή τους, προέρχεται από κάτι πιο ευπλησίαστο χρονολογικά και ιστορικά: το «επαναστατικό» διάγγελμα του Παπαδόπουλου προς τον ελληνικό λαό. Αν μελετήσει κανείς το σχετικό οπτικοακουστικό ντοκουμέντο θα διαπιστώσει πως και εκείνος, ένα είδος πατριωτικού παρεμβατισμού ισχυριζόταν πως άσκησε, βασιζόμενος μάλιστα σε περιγραφές και επιχειρήματα, πανομοιότυπα με εκείνα που χρησιμοποιεί σήμερα, ο κος. Καρατζαφέρης.

Επιπρόσθετα, απότο βήματου συνεδρίου του, ο κος. Καρατζαφέρης απείλησε ευθέως όλους εμάς τους Έλληνες δημοκράτες, πως στις προσεχείς εκλογές ευελπιστεί και προσβλέπει να γίνει τρίτο κόμμα σε κοινοβουλευτική δύναμη και μάλιστα, να ανέλθει στο βάθρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην περίπτωση που ΝΔ και ΠαΣοΚ, ή ΠαΣοΚ και ΝΔ, επιλέξουν να συγκυβερνήσουν στο πρότυπο της μεγάλης συμμαχίας που συναντούμε στη Γερμανία. Πάντως, επέδειξε ότι αυτός του ο ισχυρισμός είναι μία ρητορική πομφόλυγα, δεδομένου ότι υποψίασε ακόμη και τους λιγότερο υποψιασμένους, ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από Δούρειος Ίππος του ΠαΣοΚ μες στο πολιτικό μας σύστημα. Κατά ποια έννοια; Είναι απλό. Στην ομιλία του, εξάντλησε όλο το επιθετικό του μένος σε βάρος της ΝΔ και του Κώστα Καραμανλή προσωπικά, λοιδόρησε και πάλι το ΚΚΕ, το μοναδικό κόμμα που υιοθετεί μία συνεπή και έντιμη στάση αντιμετώπισης της κυβέρνησης (έστω και εάν αυτή η αντιμετώπιση, κάθε άλλο παρά θετική είναι), προσπέρασε ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ στα γρήγορα, σα να μην υπήρχαν καν ως οντότητες μες στο πολιτικό μας σύστημα και κράτησε μοναχά δυο-τρεις ακίνδυνες και ανώδυνες αοριστολογίες για ΠαΣοΚ και Γ. Παπανδρέου.

Ξεκινώντας από τα τελευταία, θα σας διαβεβαιώσω ότι πιστεύω πως ο ρόλος του κου. Καρατζαφέρη και του ΛάΟΣ ως Δούρειου Ίππου του ΠαΣοΚ (και όχι μόνο) θα διαφανεί, μέσα από τις τρέχουσες και τις προσεχείς πολιτικές εξελίξεις.

Πηγαίνοντας στα πρώτα, δε θα διστάσω να μοιραστώ μαζί σας την σκέψη μου, πως αργά ή γρήγορα, όταν η κατευθυνόμενη μηντιακή αβάντα σταματήσει να προσφέρεται αφειδώς στον κο. Καρατζαφέρη και το κόμμα του, τότε θα αρχίσουν όλοι μαζί να παραληρούν ότι είναι μετεμψυχώσεις του Ιουλίου Καίσαρα και του Ναπολέοντος Βοναπάρτη και ενσαρκώσεις του Batman και του Indiana Jones. Θα έχουμε το ατυχές παράδειγμα της ταλαίπωρης Έφης Θώδη, σε πολιτική έκδοση. Η υπερέκθεση στα media στην αρχή και η στέρηση αμέσως μετά, θα διαμορφώσουν τις όποιες κυοφορούμενες εμμονές, σε ψυχώσεις και η εικόνα θα είναι ανάλογη της γκραβούρας “Asylum of Insane” του διάσημου Άγγλου χαράκτη, ζωγράφου, και σκιτσογράφου του 18ου αιώνα William Hogarth, που συνοδεύει την ανάρτησή μου.

Καταλήγοντας στα ενδιάμεσα και στα αμιγώς πολιτικά, θα σας εκμυστηρευτώ την ανησυχία μου, ότι από τους 162.103 συμπολίτες μας που ψήφισαν τον κο. Καρατζαφέρη το Μάρτιο του 2004, τους 252.429 τον Ιούνιο του 2004, τους 271.809 το Σεπτέμβριο του 2007 και τέλος, τους 366.615 τον Ιούνιο του 2009, δεν είμαι σίγουρος εάν οι περισσότεροι από αυτούς έχουν συνειδητοποιήσει ότι πριμοδότησαν με την ψήφο τους κάποιον που ενδέχεται να είναι, εάν όχι κάποιος αλλοπαρμένος που λέει ότι του κατεβεί στο νου, ή κάποιος εγκάθετος που εκτελεί υποδείξεις μίας αποστολής υπονόμευσης, ένας (ετοιμαστείτε για το χειρότερο) καμουφλαρισμένος νεοφασίστας που είναι ικανός να απειλήσει εν καιρώ τη σταθερότητα και την ασφάλεια του δημοκρατικού μας συστήματος. Διότι, τα περί «πατριωτικού παρεμβατισμού» σε τέτοια σκούρα μονοπάτια υποθέσεων και υποψιών με οδηγούν προσωπικά και ειλικρινά, εύχομαι να πέφτω έξω.

Υπερβολικές σκέψεις; Δαιδαλώδεις προβληματισμοί; Αβάσιμες ανησυχίες;

Ας ελπίσουμε ότι όλα τα παραπάνω, είναι μονάχα τα αμέσως προηγούμενα.

Πάντως, εγώ, δεν αισθάνομαι και ιδιαίτερα ήσυχος. Ενδεχομένως, ούτε κάποιοι από εσάς.

6 σχόλια:

Βασίλης Βλάχος είπε...

Αν, επιπλέον των ήδη αναφερθέντων, υπολογιστεί και η διαφορά μεταξύ παλιού και νέου ημερολογίου, καθώς ο αείμνηστος Εθνάρχης γεννήθηκε ισχύοντος του παλαιού ημερολογίου, τότε η διαφορά στις ημερομηνίες γενεθλίων αυξάνεται στις 25 ημέρες. Άλλωστε, δεν υπολογίστηκε η επίδραση του Ωροσκόπου στο χαρακτήρα και την προσωπικότητα ενός εκάστου, καθώς και αν ο Ερμής ήταν ...ανάστροφος! Ε, ρε, μια ...ξανάστροφη που του χρειάζεται!

Ιωάννης Γ. Μοίρας είπε...

Αυτοί διατείνονται πως η διαφορά μεταξύ παλαιού και νέου ημερολογίου φέρνει τιςδύο ημερομηνίες να συμπίπτουν και όχι ότι μεγαλώνουν τη διαφορά των ημερών.

Πάντως, ασφαλείς πληροφορίες λένε πως στο επόμενοσυνέδριο, ο πρόεδρος κος. Καρατζαφέρης θα βγάλει παπούτσια και κάλτσες για να αποκαλύψει στον Ελληνισμό ότι αυτός είναι ο Εξαδάκτυλος.

joannaex είπε...

Σίγουρα εντυπωσιάζομαι από τον κόσμο που τον ακούει και πολύ περισσότερο που έκατσες και άντεξες να τον δεις.

Πριν λίγο καιρό σε ένα ταξί, μια διαδρομή 10 λεπτών Πατήσια-Ομόνοια, βρέθηκα να ακούω ανάλυση από τον φίλτατο κατά τα άλλα οδηγό:

"Η Ελλάδα έχει φτάσει εκεί που έχει φτάσει γιατί μας ζηλεύουν όλοι. Υπάρχει μια διεθνής συνομωσία για να μας κρατάνε κάτω. Γιατί; Γιατί δεν δώσαμε μόνο τον πολιτισμό στον κόσμο, τους μάθαμε να ζούνε. Πριν έρθουμε εμείς δεν ήξεραν τίποτα. Βγάλανε τον Μέγα Αλέξανδρο ομοφυλόφιλο για να καταρρίψουν τον μεγάλο αυτό άνδρα και να κατακεραυνώσουν τα σύμβολα μας! Μας στέλνουν ξένους για να αναμιχθούν με τη φυλή μας και να χάσουμε την καθαρότητα μας... κλπ".

Κατέβηκα εμβρόντητη από το ταξί, σκεπτόμενη:
α. Πολύ Λιακόπουλο βλέπει
β. Πολύ Άδωνη βλέπει
γ. Δεν υπάρχει περίπτωση, ψηφίζει Καρατζαφέρη.

Πατάμε πάνω στην απελπισία του νεοέλληνα εργάζομενου, παίζουμε με τις ανασφάλειες του. Συγκαλύπτουμε τον εθνικισμό μας βαφτίζοντας τον πατριωτισμό. Αλήθεια... θυμάμαι καλά; Ο κος. Πλεύρης δεν είναι στο παρεάκι; Ο ίδιος κος. Πλεύρης που έχει συγγένεια με βουλευτή του Ελληνικού κοινοβουλίου; Ο ίδιος κος. Πλέυρης που κατάφερε να γελοιποιήσει την Ελληνική Δικαιοσύνη και να μας εκθέσει διεθνώς ως τη χώρα που δικαίωνει τους νεοναζιστές γιατί ο δικαστής είναι ακόμα πιο ακροδεξιός από τον κατηγορούμενο; (τα συγχαρητήρια μου στον κο. Γαβαλά!)

Από που να αρχίσεις και τι να πρωτοπείς. Αλλά το κυριότερο όλων, ποιος θα σε ακούσει; Ποιοι είναι; Οικογειακή φίλη, φιλοβασιλική και αδαής από παλιό τζάκι, έγραψε τη μητέρα μου στο ΛάΟΣ εν αγνοία της, κάποια χρόνια μετά η μητέρα μου πέθανε. Δεν άντεχα να δέχομαι προσωπικές επιστολές και τηλεγραφήματα (ΝΑΙ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ!) από το κόμμα για δύο λόγους. Πρώτον η μητέρα μου, ποτέ δεν υπήρξε ακροδεξιά και δεύτερον ήταν πολύ ψυχοφθόρο για μένα να έχω καθημερινές υπενθυμήσεις του θανάτου της. Τηλεφώνησα τότε στο ΛάΟΣ και τους ενημέρωσα και ζήτησα ευγενικά να μην ξαναστείλουν τίποτα, πόσο μάλλον τηλεγραφήματα. Η απάντηση; Με έβρισαν, μου είπαν ότι τους μέμφομαι γιατί είμαι προκατειλλειμένη και εγκάθετη και εκείνοι δεν είναι ακροδεξιοί αλλά πατριώτες. Και όταν λέω έβρισαν μιλάω κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά.

Αυτοί είναι. Έχουν τη μύγα, βρίζουν, φωνάζουν, είναι λιοντάρια με ωροσκόπο στον ζυγό. Έχω ακούσει ότι η Κλεοπάτρα είχε γεννηθεί Ιούνιο με το μεταμοντέρνο προσωπικό μου ημερολόγιο και πιστεύω ότι είμαι η μετενσάρκωση της. Να κατέβω κι εγώ;

Βασίλης Βλάχος είπε...

Το θέμα του post δεν είναι, φυσικά, η σχέση παλαιού και νέου ημερολογίου. Επειδή, όμως, δε μπορεί να λέει ο καθένας ότι θέλει, να ενημερώσω ότι με νομοθετικό διάταγμα της 18ης Ιανουαρίου 1923 (που δημοσιεύτηκε στις 23 Ιανουαρίου), αντικαταστάθηκε και στη χώρα μας το ως τότε ισχύον Ιουλιανό ημερολόγιο με το Γρηγοριανό. Η έναρξη της εφαρμογής του νέου ημερολογίου στη χώρα μας ορίστηκε στις 16 Φεβρουαρίου που έγινε 1η Μαρτίου 1923, έγινε δηλαδή μεταφορά 13 μέρες "στο μέλλον". Υπήρξαν, παρεμπιπτόντως, αντιδράσεις από δυσειδαίμονες Έλληνες, ότι "τους έκλεψαν 13 μέρες από τη ζωή τους". Επομένως, ο Εθνάρχης, ο οποίος γεννήθηκε την 23-8-1864, με το νέο ημερολόγιο θα είχε γεννηθεί 13 ημέρες μετά, ενώ -αντίστοιχα- ο Γ.Κ. θα είχε γεννηθεί 13 μέρες νωρίτερα με το παλιό. Και, βέβαια, ο ίδιος ο Γ.Κ. γιαούρτια πούλαγε, όπως διατείνεται, και το πτυχίο δημοσιογραφίας το πήρε στα 50 του (και μπράβο του, ακολούθησε το παράδειγμά του ο Ρουσσόπουλος), αλλά δεν έχει κάποιον στο κόμμα του να μην τον αφήνει να εκτίθεται;

joannaex είπε...

Αγαπητέ κ. Βλάχο,

Για να μην εκτίθεται ο Γιώργος Καρατζαφέρης θα πρέπει να μη μιλάει καθόλου, να αλλάξει τουλάχιστον τα μισά στελέχη του κόμματος του (που επίσης μιλάνε και εκτίθονται) και να πάει σπίτι του. Δογματική; Ίσως. Αποψη μου όμως. Όσο για το πτυχίο στη δημοσιογραφία ναι μπράβο του, αλλά το πτυχίο στην ηθική και την δεοντολογία δεν το δίνει κανένα πανεπιστήμιο.

Ιωάννης Γ. Μοίρας είπε...

Joannaex

Ειναι αληθεια οτι ο λογος του Καρατζαφερη εχει περαση σε καποιους απο τους πολιτικους αναλυτες των ταξι, καθως η συνομωσιολογια για τη φυλη των Ελληνων και των ορκισμενων εχθρων της, προσφερεται για ατελειωτες ωρες μπουρδολογιας και κουτσομπολιου.

Δεν εκπλησσομαι που επεσες θυμα φραστικης επιθεσης απο τα φυντανια του ΛαΟΣ. Πολλοι, εαν οχι οι περισσοτεροι απο αυτους φανατιζονται σε τετοιο βαθμο με τα νεοφασιστικα προσταγματα των κομματικων καθοδηγητων τους, που βλεπουν στο προσωπο καθε διαφωνουντα τον Ξερξη και το Δαρειο, το Ομερ Βρυωνη και τον Κιουταχη.

Joannaex & Βασιλης

Παιδια, μη γελιομαστε, ο συγκεκριμενος τυπος αποκλειεται να εχει πτυχιο, ακομη και ζαχαροπλαστη. Το πολυ - πολυ να εχει κανενα βραβειο απο την εποχη που εκανε το μπολντυ-μπιλντερστα νιατα του.

Οσο για το ποιος μπορει να τον σταματησει προκειμενου να μην εκτιθεται, τι να σας πω; Δε βλεπετε πως τα στελεχη του ειναι ιδια με αυτον και χειροτερα;