20 Ιουν 2009

Όλοι μαζί (και ο Γιώργος χώρια)
Η τρομοκρατική βία, τελευταίο κρούσμα της οποίας ήταν η άνανδρη σφαγή του 40χρονου Νεκτάριου-Αντώνιου Σάββα, είναι μία μάστιγα, για την αντιμετώπιση της οποίας, απαιτείται να είναι ενωμένες και σύμφωνες όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας. Είναι προφανές ότι στόχος των τρομοκρατών, δεν είναι μόνο ο εκφοβισμός και η απαξίωση της ΕΛΑΣ, αλλά και η διαμόρφωση συνθηκών πολιτικής σύγχυσης και κοινωνικής ανησυχίας και αβεβαιότητας. Ο μόνος τρόπος για να τους νικήσουμε, είναι να μείνουμε ισχυροί και αποφασισμένοι απέναντι στην κακοποιό παρουσία και δράση τους.
Δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση, ο Γιώργος Παπανδρέου και οι συνεργάτες του, επιλέγουν να φανούν ως αρνητές κάθε ενδεχόμενου συνεννόησης και συνεργασίας και να καιροσκοπήσουν πολιτικά, με στόχο να διεκδικήσουν οφέλη στο επίπεδο της καλλιέργειας εντυπώσεων. Εκεί είναι που διαφέρουν ΠαΣοΚ και Νέα Δημοκρατία. Η ΝΔ, επί κυβέρνησης Σημίτη, είχε δώσει ενεργή στήριξη με την ψήφο της μέσα στο Κοινοβούλιο για την έγκριση του λεγόμενου αντιτρομοκρατικού νόμου, ενώ την ίδια ώρα, βουλευτές του ΠαΣοΚ γύριζαν την πλάτη στον πρωθυπουργό και πρόεδρό τους.
Ταυτόχρονα, οι κατηγορίες του ΠαΣοΚ για κομματισμό και διάλυση της Αντιτρομοκρατικής δεν έχουν καν βάση αιτιολόγησης, πόσο μάλλον στοιχειοθέτησης. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2004, οι επιλογές της ΝΔ ήταν ξεκάθαρα συναινετικές, δεδομένου ότι διατηρήθηκε στη θέση του ο τότε αρχηγός Φώτης Νασιάκος, ενώ αναβαθμίστηκε ιεραρχικά ο Στέλιος Σύρος. Από εκεί και κάτω, η αποχώρηση κάποιων συγκεκριμένων στελεχών ήταν φυσιολογική απόρροια της ωρίμανσης της επετηρίδας όλων των βαθμίδων, αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης, αναδιανομής προσωπικού με βάση τον εκσυγχρονισμό του οργανογράμματος κλπ. Από εκεί και πέρα, είναι προκλητικό να αναφέρεται το ΠαΣοΚ σε κομματικά παιχνίδια, από τη στιγμή που όλοι θυμόμαστε τη λίστα Σουλτάτου, που περιείχε προγραφές και διώξεις για άνδρες της ΕΛΑΣ, με βάση τα πολιτικά τους φρονήματα.
Αλλά και επί της ουσίας της συζήτησης αναφορικά με το νέο κύμα δράσης των τρομοκρατών, το ΠαΣοΚ μπερδεύεται μέσα στις αντιφάσεις του. Ενώ αποφαίνεται ότι το 2002, είχε εξαρθρωθεί η τρομοκρατία στο βασικότερο βραχίονά της, τη 17 Νοέμβρη, δε μας εξηγεί τι ακριβώς είχε απογίνει με τα παρακλάδια της. Έτσι, σήμερα οι υπεύθυνοι του ΠαΣοΚ, κάνουν λόγο για αναβίωση του φαινομένου, για νέα γενιά τρομοκρατών, για νέο κύκλο αίματος, αλλά δεν ανταποκρίνονται στην υποχρέωσή τους να αποσαφηνίσουν ποιες δουλειές είχαν αφήσει ημιτελείς, επί των ημερών τους, ποιες εκκρεμότητες ήταν δυνατό να εξελίσσονταν σε νέο μεγάλο πρόβλημα, μετά την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η δολοφονία αστυνομικού στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, έδειξε πως δεν είμαστε μονάχοι μας σε αυτό τον εφιάλτη. Η τρομοκρατία, μπορεί να έχει διαφορετικό σημείο προέλευσης σε κάθε ξεχωριστή περίπτωση, αλλά έχει ένα κοινό κίνητρο και στόχο: την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας και ελευθερίας του πολίτη και τη δημιουργία εικόνας χάους. Πολιτεία και πολίτες, σε ένα σώμα και μία δύναμη, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε απάντηση στους τρομοκράτες, στηρίζοντας τους άνδρες της ΕΛΑΣ ηθικά και ενισχύοντάς τους στο καθημερινό τους έργο.
Εάν ο κος. Παπανδρέου επιλέξει να μείνει έξω από την κοινή προσπάθεια, είναι δικαίωμά του, αλλά θα κριθεί αυστηρά γι’ αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: