12 Ιουν 2009

Ας μιλήσουμε για ΛάΟΣ


Ορμώμενος από ένα σχόλιο παλιού συμμαθητή και φίλου μου από την ηλικία των οκτώ χρόνων, που μου έλεγε μέσα από το λογαριασμό μου στο facebook με τον οποίο διαφημίζω τις νέες αναρτήσεις στο blog μου «Mήπως είσαι λίγο υπερβολικός; Όχι και κίνδυνος ο ΛΑΟΣ για τη Δημοκρατία! Έπρεπε να πάρει 7% για να λάβει μέτρα η κυβέρνηση για τους λαθρομετανάστες», λαμβάνω το κίνητρο να επανέλθω στο θέμα και να απαντήσω πως όχι, δε νομίζω καθόλου πως είμαι υπερβολικός. Το ΛάΟΣ αποτελεί πράγματι κίνδυνο. Όχι για τη Νέα Δημοκρατία συγκεκριμένα, αλλά για το δημοκρατικό μας σύστημα.
Δεν το λέω αυτό, διότι πιστεύω πως το ΛάΟΣ είναι ένα κόμμα φασιστών. Για την ακρίβεια, πραγματικά θα ευχόμουν να ήταν ο κος. Καρατζαφέρης και οι δικοί του πραγματικά, ή ανοικτά, φασίστες. Τότε, η σύγκρουση μαζί τους θα γινόταν με καθαρούς όρους ιδεολογικής αντιπαράθεσης, ενώ, θα ετίθετο αμέσως ζήτημα ηθικής νομιμοποίησής τους μέσα σε μία χώρα που μάτωσε από το φασισμό (μαύρο και κόκκινο), είτε των εγχωρίων τυράννων, είτε των ξένων κατακτητών.
Ο κος. Καρατζαφέρης δε δίνει ιδεολογικό στίγμα. Αφενός, διότι σε προσωπικό επίπεδο, δεν έχει ούτε την πολιτική παιδεία, ούτε καν τη στοιχειώδη μόρφωση για να συνομιλήσει και να αντιπαρατεθεί με όρους πολιτικής θεωρίας και ιδεολογίας. Θα μπορούσε, βεβαίως, κάποιος να του αποδώσει φασιστικές τάσεις, υπό την έννοια ότι μιλάει ρατσιστικά. Είναι αξέχαστη η γενίκευση που ‘χε κάνει πως «ο Εβραίος στάζει αίμα». Επίσης, αξέχαστο ήταν και το μένος του εναντίον του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών και νυν αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθηγητή κου. Χρήστου Ροζάκη, τον οποίο, μεμφόταν ότι είχε ισραηλίτικες ρίζες. Θα μπορούσε κάποιος να του αποδώσει φασιστικές τάσεις, υπό την έννοια ότι εκπέμπει εθνικισμό, στη μορφή ενός αλλόφρονος αλυτρωτισμού. Για παράδειγμα, αξέχαστα ήταν τα κηρύγματά του από το τηλεκανάλι του για την επανακατάληψη της Πόλης και της Αγιά Σοφιάς υπό την καθοδήγηση του μαρμαρωμένου βασιλιά. Θα μπορούσε κάποιος να του αποδώσει φασιστικές τάσεις, διότι στο κόμμα του, φιλοξενεί πρόσωπα που κινούνταν στον απώτατα ακροδεξιό χώρο μεταξύ Ελληνικού Μετώπου και Χρυσής Αυγής. Εξάλλου και ο ίδιος από το τηλεκανάλι του, καλούσε «τα παιδιά της Χρυσής Αυγής να αναλάβουν και ‘κείνα -γιατί όχι άλλωστε;- ένα υπουργείο» σε μία δεξιά κυβέρνηση.
Αλλά όχι. Ο κος. Καρατζαφέρης δεν είναι καθαρός φασίστας. Είναι ένας Νίκος Αλέφαντος της πολιτικής. Είναι ο κος. «τα πάντα, όλα» του πολιτικού συστήματος. Μιλάει για όλους και για όλα. Υιοθετεί τους πάντες και τα πάντα. Από πρόσωπα έως απόψεις.
Για παράδειγμα, φιλοξενεί στο ίδιο κόμμα, απίστευτους τύπους που το παίζουν ταυτόχρονα αρχαιολάτρες δωδεκαθεϊστές και χριστιανορθόδοξοι φανταμενταλιστές, γραφικούς τηλεβιβλιοπώλες, μορτάκια της φτηνής ατάκας και σύστριγγλους καβγατζήδες των τηλεπαραθύρων, φυγόστρατους που δηλώνουν πατριώτες και παλιούς τραμπούκους τσεκουροφόρους, διανοητές της UFO-λογίας και κυράτσες που περηφανεύονται στα συνέδρια ως χουντοεπενίτισσες, ταλαίπωρους που ψάχνουν ένα μπαξίσι γαρνιρισμένο με ολίγο χαβαλέ, μαζί με λαμόγια που το ‘παιζαν και το παίζουν δίπορτο με τη Νέα Δημοκρατία. Το κόμμα του κου. Καρατζαφέρη, μιας και του αρέσουν οι παρομοιώσεις, μοιάζει με την «αυλή των θαυμάτων» κατά Βίκτορα Ουγκώ, με τον ίδιο να θέλει να πουλήσει την ευγένεια και την καλοσύνη του λοχαγού Φοίβου ντε Σατωπέρ, εραστή της τσιγγάνας Εσμεράλδας, αλλά να μη διαθέτει τίποτα άλλο από την τραχύτητα και τη βιαιότητα του Κλοπίν Τρουιλλεφού, αρχηγού των συμμοριτών.
Στις απόψεις που φιλοξενεί, επικρατεί ακόμη μεγαλύτερο πανδαιμόνιο ποικιλότητας, μέσα από το οποίο, αναβλύζει τελικά η υποκρισία. Τάσσεται κατά της μετανάστευσης, αλλά ισχυρίζεται πως έχει δώσει τα κλειδιά του εξοχικού του σε Σύριο μετανάστη. Παριστάνει το διαπρύσιο κήρυκα της ηθικής ορθότητας και της οικογενειακής συνοχής, ενώ οι καλλίπυγοι συνεργάτιδές του, δίνουν συνεντεύξεις στις οποίες, υπαινικτικά περιγράφουν πως είναι και πολύ άντρας και οι σύζυγοι των στελεχών του κονομάνε από φτηνιάρικες τηλεπαραγωγές, που κονιορτοποιούν την έννοια της οικογενειακής προστασίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Λέει όχι στους κλέφτες, ενώ καλεί την κυβέρνηση να καταργήσει το πόθεν έσχες, προκειμένου να προσφέρει –τάχα- κίνητρο στους φοροφυγάδες, για να ρίξουν ελεύθερα στην αγορά της κατανάλωσης όσα κλεμμένα κρύβουν. Εμπορεύεται τον πατριωτισμό, έως το βαθμό της πατριδοκαπηλίας και έχει επιτρέψει σε εκπροσώπους του να πηδούν από το ένα παραθυράκι του νόμου στο άλλο, προκειμένου να φορέσουν τελικά, για ένα-δύο μήνες, το χακί.
Το τελευταίο παράδειγμα που συνδυάζει τον παραλογισμό και την υποκρισία του κου. Καρατζαφέρη, στην επιλογή προσώπων και απόψεων μαζί, είναι ότι στο κόμμα του, το οποίο παρουσιάζει ως αντίθετο στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Διαπλοκή, όρισε αρχιευρωβουλευτή μία κυρία που διατηρεί προνομιακές σχέσεις συνομιλητή με κύκλους της Ουάσιγκτον και έχει κάνει καριέρα στις επιχειρήσεις εργολάβων του Δημοσίου και ιδιοκτητών μαζικών μέσων ενημέρωσης. Απομένει να δούμετον κο. Καρατζαφέρη να κάνει κουμπαριά με τον κο. Σωκράτη Κόκκαλη και διακοπές παρέα με τον κο. Ντάνιελ Σπέκχαρντ.
Όλα αυτά, ο κος. Καρατζαφέρης τα παρουσιάζει με το γενικό τίτλο «Όλους εμάς (σ.σ.: όλους και όλα που περιέγραψα παραπάνω δηλαδή), ενώνει η Ελλάς», ή, μέσα από το ευφυολόγημα να ταυτίζει το όνομα του κόμματός του με το λαό, χωρίς κανείς να αντιδρά γι’ αυτό στις πολιτικές συζητήσεις. Και το ερώτημα που τίθεται είναι πως αυτός ο τάχα ντερμπεντέρης και σίγουρα κατεργάρης, έλαβε 162.103 ψήφους το Μάρτιο του 2004, 252.429 τον Ιούνιο του 2004, 271.809 το Σεπτέμβριο του 2007 και 366.615 πριν έντεκα μέρες;
Εν γένει, θα εκτιμούσα πως ένας μικρός αριθμός ψήφων του κου. Καρατζαφέρη προέρχεται από ταγμένους ακροδεξιούς και χουντοβασιλικά κατάλοιπα. Ένας άλλος αριθμός, από αφελείς και αμόρφωτους που μαστουρώνουν χρόνια και χρόνια με τα κηρύγματα του «Τηλεάστυ». Τέλος, η μεγαλύτερη μερίδα ανθρώπων που τον ψηφίζουν είναι κυρίως από συνειδητή αντίδραση απέναντι στο γεγονός ότι μείζονες τομείς κοινωνικής σημασίας, όπως η Δημόσια Παιδεία, η Δημόσια Υγεία και η Δημόσια Ασφάλεια, έχουν αντιμετωπιστεί από τους παραδοσιακούς κεντρικούς παράγοντες του συστήματος, ως πεδίο μίας άγονης αντιπαράθεσης, η οποία, φαίνεται υπερβολικά ελιτίστικη όταν διεξάγεται εντός του Εθνικού Κοινοβουλίου κι από την άλλη πλευρά, υπερβολικά λαϊκίστικη όταν διεξάγεται μεταξύ των κομμάτων, με αποτέλεσμα να χάνεται εντελώς η μέση άποψη που διαθέτει ο Έλληνας πολίτης της καθημερινότητας.
Πράγματι, δε χρειαζόταν να δούμε το ΛάΟΣ με 7,15%, για να αντιμετωπίσουμε στα ίσια την πραγματικότητα, ότι το κέντρο της Αθήνας θυμίζει Χάρλεμ σε εποχές γκετοποίησης, αλλά και πάλι, παρατηρείται σύγχυση στην ανάλυση στόχων και προτεραιοτήτων, υπό την έννοια, ότι η παράνομη μετανάστευση και η εγκληματικότητα είναι παράλληλα προβλήματα, αλλά όχι ταυτόσημα. Για τη μετανάστευση, απαιτείται στρατηγικό σχέδιο κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής με σύντομη εφαρμογή, ενώ για την εγκληματικότητα, πολιτική βούληση για εθνικό σχέδιο άμεσης δράσης, χωρίς φόβους για επικοινωνιακές συνέπειες και πολιτικά κόστη.
Πάντως, πέρα από τα παραπάνω, θεμέλιο λίθο στο οικοδόμημα εκλογικής επιρροής που έχτισε το ΛάΟΣ, έχει αποτελέσει η συστηματική και προκλητική, από ένα σημείο και έπειτα, προβολή του κου. Καρατζαφέρη από τα μαζικά μέσα ενημέρωσης και ειδικά, από ‘κείνα που κάνουν παιχνίδι με το ΠαΣοΚ. Δεν είναι ότι ο κος. Καρατζαφέρης πουλάει. Από ατακαδόρους που ξέρουν να λένε νοστιμάδες, υπάρχουν εκατοντάδες για να βγουν στην τηλεόραση. Ούτε και το γεγονός, ότι τα λέει καλά. Διότι απέναντί του, δεν υπάρχει ποτέ αντίλογος.
Ο κος. Καρατζαφέρης, είναι ο καίριος υπονομευτής και σκόπιμος δολιοφθορέας της Νέας Δημοκρατίας, για λογαριασμό του συστήματος ΠαΣοΚ και η λειτουργία του ως πέμπτης φάλαγγας, αποτελεί όνειδος και απειλή για το δημοκρατικό μας σύστημα. Στις εκλογές του 2000, επιχείρησε να ανατινάξει το εγχείρημα της εξάπλωσης της ΝΔ προς μετριοπαθείς ψηφοφόρους του Κέντρου και εν μέρει τα κατάφερε, μιλώντας για «διορισμό εξακοσίων χιλιάδων δικών μας παιδιών». Δεν είναι τυχαίο, ότι παίρνοντας την πάσα, ο κος. Λαλιώτης το παρουσίασε αυτούσιο στο προεκλογικό περίπτερο που είχε στήσει στο καθημερινό του μπρίφινγκ. Την ίδια ώρα, ο κος. Καρατζαφέρης, υποστήριζε να δοθεί υπουργείο ακόμη και στα «παιδιά της Χρυσής Αυγής». Δεν είναι τυχαίο, ότι επιβραβεύοντας το σύστημα ΠαΣοΚ όλη αυτή τη χοντρή προβοκάτσια σε βάρος της ΝΔ, άνοιξε τους κρουνούς της κρατικής διαφήμισης προς το «Τηλεάστυ», ένα κανάλι όχι απλά περιφερειακό, αλλά περιθωριακό. Αμέσως μετά τις εκλογές, η επίθεσή του στον τότε εκπρόσωπο της ΝΔ, δεν ήταν τίποτα παραπάνω, από μία πρόσθετη προσπάθεια πρόκλησης αναταραχής στο κόμμα, μέσα σε μέρες που το ηθικό του ήταν εξαιρετικά πεσμένο λόγω της απρόσμενης νίκης που χάρισαν στο ΠαΣοΚ τα στίφη των ψευτοελληνοποιημένων και ταυτόχρονα, μία εκβιαστική ενέργεια, για να πάρει τη διαγραφή που τόσο επιθυμούσε, η οποία, του ήταν απαραίτητη για τη συνέχιση των σχεδίου που εμφανώς υπηρετούσε.
Την περίοδο 2000-2004, ο κος. Καρατζαφέρης δεν ασχολήθηκε καν με τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης Σημίτη, διότι η προσπάθειά του είχε περιοριστεί στο να κατηγορεί τη ΝΔ για αλλοίωση των ιδεολογικών της αρχών και της πολιτικής της φυσιογνωμίας και να προσεταιρίζεται στελέχη της δεξιάς της πτέρυγας. Από το 2004 και έπειτα, στόχος στα πυρά που εξαπολύει, είναι αποκλειστικά η κυβέρνηση, η ΝΔ και ο Κώστας Καραμανλής. Οι επιθέσεις του στον κο. Παπανδρέου, δεν έχουν βάση πολιτικής αιτιολόγησης, ούτε επιχείρημα πολιτικής στοιχειοθέτησης, αλλά είναι ξεκάθαρα προσωπικές, για να τον βοηθήσουν να γίνει στον κόσμο, πιο συμπαθής. Το σημείο ταύτισής του με το ΠαΣοΚ, έφτασε πρόσφατα έως και το σημείο να υιοθετεί τις κατηγορίες κατά του ΚΚΕ για αθέμιτες επιχειρηματικές συναλλαγές. Τώρα, περιφέρει το σενάριο της «Πολυκατοικίας», αναμιγνύοντας με τον τρόπο που μόνο ένας παμπόνηρος ρήτορας του καφενέ θα μπορούσε, ένα λαϊκό και δημοφιλές τηλεοπτικό σήριαλ, με μία καινούργια τακτική υπόσκαψης της βάσης της ΝΔ και υπονόμευσης της ενότητάς της.
Καταλήγοντας, θα έλεγα ότι κος. Καρατζαφέρης είναι επικίνδυνος όχι για τη ΝΔ, αλλά για τη Δημοκρατία, όχι τόσο για αυτά που κάνει, όσο κυρίως για εκείνα που κρύβει ότι κάνει. Και όχι τόσο για αυτά που λέει, αλλά για εκείνες τις επιδιώξεις και τα σχέδια που τα λόγια του εξυπηρετούν.


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μήπως η εκτενής αναφορά σου στον Καρατζαφέρη του δίνει αξία φίλε Γιάννη? Την δουλειά του κάνει ο βαψομαλιάς, ψαρεύει ότι εκλογικό του κάτσει. Εμείς τι κάνουμε? Θεωρούμε φασίστες και κατάλοιπα χθεσινούς συναγωνιστές μας που πικράθηκαν από αλεξιπτωτιστές? Θα απαρνιόμαστε τις Εθνικές μας αξίες για χάριν μετακινούμενων ΄΄μετριοπαθών΄΄ συμφεροντολόγων, αυτούς που ονομάζεις κεντρώους? Ποιοι είναι οι κεντρώοι Γιάννη μου και ποια η ιδεολογία και οι αξίες των? Μια ΠΑΣΟΚ και μια ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ? Αυτούς εγώ τους ονομάζω ΟΦΑ (Όπου Φυσάει Άνεμος)! Είμαστε ανοικτοί σε αυτούς να έρθουν σε εμάς, όχι να πάμε εμείς σε ερμαφρόδιτες πολιτικές θέσεις και ιδεολογίες. Δεν χαρίζουμε την ΔΕΞΙΑ σε κανέναν. Το κόμμα διευρύνεται, εκσυγχρονίζεται, αλλά δεν χαρίζεται. Αγαπώ την οικογένεια μου, την πατρίδα μου, την σημαία μου, την θρησκεία μου, τον συνάνθρωπο μου. Θέλω ασφαλή την χώρα μου, ανεξάρτητη, χωρίς δόγματα πολιτικά, σέβομαι και υπερηφανεύομαι για την ιστορία της πατρίδος μου με όσα λάθη και αν έχουν γίνει. Αγαπώ τον πολιτισμό και σέβομαι το περιβάλλον. Είμαι ΔΕΞΙΟΣ η ΦΑΣΙΣΤΑΣ η ότι άλλο θέλεις και από το 1979 στηρίζω την Ν.Δ. ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΣ!!! Δεν αφήνω κανέναν να με στείλει στο ΛΑΟΣ, αντίθετα θα φροντίσω να επιστρέψουν πίσω οι παραπλανημένοι και πικραμένοι δεξιοί σε όποιο κοινωνικό η μορφωτικό επίπεδο ανήκουν. Δεν θα κάνω μάγκα τον γλύφτη της ΜΑΡΙΚΑΣ…
ΘΡΑΣΟΣ

Ιωάννης Γ. Μοίρας είπε...

Φίλε Θράσο

Σ' ευχαριστώ για το σχόλιο.
Πιο εκτενές και από την αναφορά μου, ήταν σίγουρα το 7,15% που πήρε ο κος. Καρατζαφέρης. Παρ' όλα αυτά, όπως θα διαπιστώσεις στην αμέσως προηγούμενη ανάρτησή μου, εγώ έχω ασχοληθεί σοβαρά με αυτό τον απίστευτο φανφαρόνο και υποκριτή που προσπαθεί να μας αποψιλώσει από στελέχη και ποσοστά, ακόμη και πριν βγεί το ΛάΟΣ στη Βουλή.
Από 'κεί και κάτω, κάπου σε χάνω στον συλλογισμό που κάνεις. Από που διαφαίνεται στο κείμενό μου, ότι θεωρώ φασίστα εκείνον που αγαπά και τιμά την οικογένεια, την πατρίδα, την ιστορία, τη θρησκεία και πιο πολύ απ' όλα τα προηγούμενα, το συνάνθρωπο. Αυτές είναι αξίες εθνικές, παραδοσιακές και αθάνατες και 'γω προσωπικά τις ενστερνίζομαι όσο ουδείς άλλος. Σαφέστατα το κόμμα έχει δεξιά ιστορία και δεξιά φορά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να περιέλθει σε έναν ιδιότυπο πολιτικό αυτισμό που θα του απαγόρευε με κάποιες συγκεκριμένες και όχι επώδυνες φιλελεύθερες αναφορές (πέρα του κομματιού της οικονομίας) να κρατά ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας και ανταλλαγών με σωστούς ανθρώπους που νιώθουν να στέκουν στο μετριοπαθές Κέντρο.
Φασίστας δεν είναι καν ο κος. Καρατζαφέρης κι αυτό το καθιστώ απολύτως ευκρινές στο κείμενό μου. Για να' ναι κανείς φασίστας, πρέπει να διαθέτει το βάθος της πολιτικής παιδείας για να τεκμηριώνει ιδεολογικά τη θέση του και ο πρόεδρος του ΛάΟΣ είναι εντελώς απαίδευτος και όχι μόνο πολιτικά. Είναι ένας παμπόνηρος ρήτορας του καφενέ, ένας τυχοδιώκτης, που παίζει παιχνίδια υπόγειων συνεννοήσεων και μεθοδευμένων κινήσεων, τόσο με το ΠαΣοΚ, όσο και με κέντρα εντός της Νέας Δημοκρατίας. Περιττό δε, να αναλύσω για ποιο λόγο στόχος αυτής της ανίερης συμμαχίας είναι ο ΙΔΙΟΣ ο Κ. Καραμανλής.

Ανώνυμος είπε...

Wraia ta grafete ke. Moira kai makari na eixan kai alloi mesa apo th Nea Dhmokratia to dikh sas tolmh kai to diko sas politiko logo, alla mhpws eiste ligo ypervolikos n' afierwnete toso keimeno gia mia mosxarokefalh? De thelw na fanw isopedwtikos, alla nomizw pws h fouska Karatzaferh arga h grhgora tha skasei. Edw den antejan sto xrono alles kai alles fouskes pou jephdhjan mesa apo th Nea Dhmokratia.

Clark Kent

Ανώνυμος είπε...

Γιάννη, αν με χάνεις και εσύ επιβεβαιώνεται η έλλειψη επικοινωνίας που μας δυναστεύει σαν κόμμα και ίσως σαν παράταξη! Επικροτώ όσα λες, αλλά θεωρώ ότι δίνεις πολιτική υπόσταση σε ανύπαρκτους. Τα λάθη μας και η έλλειψη επικοινωνίας με την λαϊκή βάση τροφοδοτούν τον απατεώνα. Το προφίλ του δεξιού ψηφοφόρου το παραχωρούμε σε έναν δημαγωγό. Αυτό σχολίασα, δεν σε θεωρώ υπεύθυνο, τοποθετούμαι. Το ποσοστό του ΛΑΟΣ είναι πλασματικό, περιέχει διαμαρτυρία, αγνόησε το πολιτικά. Ο επαναπροσδιορισμός και η αναμενόμενη αποκατάσταση της κομματικής μας οργάνωσης θα δώσει πραγματική απεικόνιση της λαϊκής βούλησης. Η Νέα Δημοκρατία είναι ο μοναδικός πολιτικός εκφραστής της κεντροΔεξιάς!!! Τα υπόλοιπα είναι ουτοπιστικά φληναφήματα… πλάι πλάι και τον Καρατζαφέρη να μινάρει… (το ακούω πολύ τις τελευταίες μέρες εδώ στα Επτάνησα)…
Θράσος