2 Ιουν 2009

Όχι στην αποϊδεολογικοποίηση


(Το άρθρο δημοσιεύεται στο http://blog.nd.gr/)


Το ΠαΣοΚ καταβάλει προσπάθεια να δώσει στις ευρωεκλογές εσωτερικό χαρακτήρα και να τις αποϊδεολογικοποιήσει. Όχι τόσο διότι πιστεύει πως θα επιτύχει ένα αποτέλεσμα που θα το εξυπηρετούσε για τις προσεχείς εθνικές εκλογές. Αλλά κυρίως, διότι αδυνατεί να συγκριθεί με τη Νέα Δημοκρατία σε επίπεδο ευρωπαϊκής ιστορίας, τοποθέτησης και δράσης. Την ίδια αδυναμία σύγκρισης σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, έχει και το Κόμμα Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία αγωνίστηκαν για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ και τελικά την πέτυχαν το 1979, ενώ το ΠαΣοΚ την πολέμησε. Αλλά και για τη θεμελίωση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος ήταν οι ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς όπως οι Conrad Adenauer, Robert Schuman, Alcide de Gasperi που εργάστηκαν με ζήλο και όχι η ευρωπαϊκή αριστερά που το υπέσκαπτε σε κάθε ευκαιρία. Η Νέα Δημοκρατία και το ΕΛΚ είναι οι πρωτοπόροι στην Ενωμένη Ευρώπη και το ΠαΣοΚ και οι Ευρωσοσιαλιστές δε μπορούν να κάνουν τίποτα για να αλλάξουν την Ιστορία.
Ακόμη και σήμερα όμως, εξακολουθούμε να αποτελούμε την παράταξη του ευρωπαϊκού δρόμου της προόδου και αυτό, διακρίνεται ακόμη πιο καθαρά, στην εξελισσόμενη διεθνή οικονομική κρίση. Η άποψη του ΕΛΚ, στη διαμόρφωση της οποίας συνέβαλε δημιουργικά η Νέα Δημοκρατία, συνοψίζεται στο ότι η σημερινή κατάσταση μας πείθει πως είναι παραπάνω από αναγκαία για την Ευρώπη, η καθιέρωση της Κοινωνικής Οικονομίας της Αγοράς. Ενός μικτού οικονομικοκοινωνικού συστήματος, το οποίο ενθαρρύνει την ελεύθερη δημιουργική και ανταγωνιστική δράση του ατόμου μέσα σε ένα ορθό πλαίσιο θεσμών και κανόνων και προσφέρει ευκαιρίες εξέλιξης, αλλά παράλληλα διασφαλίζει περιβάλλον κοινωνικής συνοχής με την ενεργητική φροντίδα του κράτους.
Στην Κοινωνική Οικονομία της Αγοράς, ΠαΣοκ και Ευρωσοσιαλιστές έχουν να αντιτείνουν δημαγωγίες περί ανορθολογικών δαπανών που σίγουρα θα οδηγούσαν σε δημοσιονομική κατάρρευση, εμμονές γύρω από τη χειραγώγηση της αγοράς από τη μέγγενη ενός ξεπερασμένου προστατευτισμού που θα σήμαινε μόνο την εξαφάνιση κάθε χαρακτηριστικού ανταγωνιστικότητας, αγκυλώσεις στη διαχείριση των τομέων της παραγωγής και της απασχόλησης που πρακτικά θα απέφεραν αύξηση της ανεργίας.
Με την πρώτη πολιτική, της δική μας και του ΕΛΚ, Ελλάδα και Ευρώπη βαδίζουν εμπρός, οικονομικά και κοινωνικά. Με τη δεύτερη, εκείνη του ΠαΣοΚ και των Ευρωσοσιαλιστών, μένουν πίσω.
Τέλος, η σύγκριση και στα υπόλοιπα πεδία θέσεων αποδεικνύει την υπεροχή της παράταξής μας. Στη λαθρομετανάστευση προτείνουμε ανάληψη κοινής ευρωπαϊκής δράσης με δίκαια μέτρα, ενώ οι αντίπαλοί μας μιλούν με ευχολόγια. Στο περιβάλλον, προτάσσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και τοποθετούμε αρμονικά το κομμάτι της πράσινης οικονομίας μέσα στο παζλ μίας σύγχρονης ανάπτυξης, ενώ οι αντίπαλοί μας ακολουθούν την παράλογη λογική της υπερβολής. Στην ασφάλιση, εμείς υποστηρίζουμε τη βιωσιμότητα του συστήματος με αποφάσεις ευθύνης, ενώ οι αντίπαλοί μας προτιμούν να κληροδοτήσουν τα βάρη στις επόμενες γενιές. Στην άμυνα, εμείς υιοθετούμε επίσημα τις αρχές καλής γειτονίας, ενώ οι αντίπαλοί μας δε λαμβάνουν καν μέριμνα απέναντι στις απειλές. Για το μέλλον, εμείς επιζητούμε περισσότερη και ισχυρότερη Ευρώπη, διότι βλέπουμε την ΕΕ ως τη λύση, ενώ οι άλλοι την αντιμετωπίζουν ως το πρόβλημα.
Οι εκλογές της 7ης Ιουνίου έχουν περιεχόμενο ευρωπαϊκό και σε αυτές τίθενται σημαντικά ιδεολογικά ζητήματα και πολιτικά διλήμματα. Για αυτό και όποιος/α επιθυμεί να προβεί σε μία θετική επιλογή στήριξης, είναι λογικό να προτιμήσει τη Νέα Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ φίλε Γιάννη,
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, είμαστε η κυρίαρχη και δικαιωμένη οικονομικά και κοινωνικά πολιτική ιδεολογία. Πιστέψαμε και επιλέξαμε τον δρόμο της δημιουργίας, ρεαλιστικά, μακριά από ουτοπισμό και δημαγωγία. Ποιόν πείσαμε όμως φίλε μου ? Ποιος Έλλην πολίτης είναι ενημερωμένος για τις μεγάλες επιλογές της παράταξης μας ? Όλοι βλέπουν και ακούν τα ΄΄κομματόσκυλα΄΄ να τρώγονται για την επαγγελματική και οικονομική τους αποκατάσταση. Ποιος μιλάει πολιτικά σήμερα ? Στον κομματικό μας μηχανισμό, εκτός από παζάρια και γραμμές, τι άλλο ακούμε? Όλοι έτρεξαν να βολευτούν σε γραφεία υπουργοποιημένων πολιτευτών για να εξασφαλίσουν την επανεκλογή των στη βουλή και όχι να υπηρετήσουν τον πολίτη που εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από τα πράσινα κατακάθια του κρατικού μηχανισμού. Δεν φταίει φίλε μου το ΠΑΣΟΚ που χαρίζουμε τις αξίες και τα ιδανικά της παράταξης μας. Φταίμε εμείς που επιτρέπουμε να τα καπηλεύονται οι γλύφτες της Μαρίκας. Φταίει η εσωστρέφεια μας, όλοι θεωρούμε ότι ο πρόεδρος μας αναφέρθηκε σε αυτήν εννοώντας τον διπλανό μας! Κανείς δεν κάνει αυτοκριτική, δεν βοηθά τον συνάνθρωπό του. Η καθημερινότητα του πολίτη, το βασικό μας σύνθημα απέτυχε. Περιμένουμε τον πρόεδρο μας να μοιράζει συντάξεις η να χαμογελά πίσω από ένα γκισέ ανάμεσα στα πήγαινε – έλα των ορόφων της γραφειοκρατίας. Ψηφίζουμε για τις Ευρωπαϊκές μας αντιπροσωπείες συζητώντας για σκάνδαλα και παραλείψεις αλεξιπτωτιστών και αχυρανθρώπων μειωμένης αντίληψης. ΝΑΙ στην πολιτική, με λόγο και πράξη που να αγγίζει τον πολίτη. ΝΑΙ στην ιδεολογία και την ηθική, τις αξίες και τα ιδανικά της ΔΕΞΙΑΣ παράταξης. Εύχομαι το καλύτερο αποτέλεσμα για τις Ευρωεκλογές και ας γίνει αφετηρία αυτοκριτικής και επικοινωνίας.