19 Μαΐ 2009

Σεβασμός στον Εθνάρχη Καραμανλή!
Στο ντοκιμαντέρ «Η Μεγάλη Αλλαγή» της ΝΕΤ, μιλώντας για τη φάση πολιτικής αστάθειας που ακολούθησε της ανατροπής της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου και για το ποια στάση τηρούσε από το Παρίσι όπου βρισκόταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είπε «ως γνωστόν, στα δύσκολα ο Καραμανλής πάντα έμενε πίσω».
Ο Καραμανλής δεν έκανε πίσω, όταν, αψηφώντας την απαξιωτική θεωρία για τον «κηπουρό των ανακτόρων», πήρε στα χέρια του μία χώρα που δεν είχε ακόμη συνέλθει από τις τραγικές συνέπειες του Εμφυλίου Πολέμου και την έβαλε σε τροχιά ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού. Τότε, για την ακρίβεια, τέθηκαν τα θεμέλια της σύγχρονης Ελλάδας με ώθηση στην οικονομία, στις υποδομές, στις μεταφορές, στον τουρισμό, στην τέχνη, στον πολιτισμό.
Ο Καραμανλής δεν έκανε πίσω στις προσωπικές του αρχές, όταν συγκρούστηκε με το Παλάτι και όταν, αποχώρησε για το Παρίσι μετά την ήττα στις εκλογές του 1963, εκλαμβάνοντάς την ως εντολή εξοστρακισμού. Η αυτοεξορία του μεγάλου πολιτικού άνδρα, παρότι κι αυτή λοιδορήθηκε από τους επικριτές του, αποτελεί το μεγαλείο της ψυχής ενός πολιτικού, που άλλο όμοιό του δεν έχει γνωρίσει η σύγχρονη Ελλάδα.
Ο Καραμανλής δεν έκανε πίσω, όταν το 1974 ο λαός τον κάλεσε να παραλάβει το χάος που άφησε πίσω η Χούντα και μία Κύπρο προδομένη κι ενώ κινδύνευε ανά πάσα στιγμή η ίδια η ζωή του. Επέστρεψε, διαχειρίστηκε την εθνική καταστροφή που είχε ήδη επέλθει στο μέτρο του πολιτικά εφικτού, επανόρθωσε τη Δημοκρατία, αποκατέστησε τους θεσμούς, νομιμοποίησε το ΚΚΕ, εργάστηκε για την εμπέδωση κλίματος εθνικής ενότητας, έθεσε την οικονομία και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης βελτιώνοντας ταυτόχρονα τη δημοσιονομική της εικόνα και πάνω απ’ όλα και ενάντια στην οργανωμένο πόλεμο του συνόλου των αντιευρωπαϊστών, έβαλε την Ελλάδα στην ΕΟΚ.
Ο Καραμανλής δεν έμεινε ποτέ πίσω στα δύσκολα.
Πήγαινε καταπάνω στις δυσκολίες και τις υπερέβαινε.
Τις νικούσε.
Προς όφελος, όχι της προσωπικής φήμης του, αλλά της τύχης ολόκληρης της πατρίδας.
Γι’ αυτό η Ιστορία δικαίωσε τον Καραμανλή.
Τον κατέταξε ανάμεσα στις κορυφαίες μορφές ηγετών της Νέας Ελλάδας, δίπλα σε Καποδίστρια και Βενιζέλο.
Τον τοποθέτησε στη συνείδησή του λαού μας ως πραγματικό Εθνάρχη.
Τίποτα και κανένας δε μπορεί να μειώσει τον ηγέτη, τον πολιτικό, τον άνθρωπο. Πόσο μάλλον, απόψεις πολιτικών προσώπων των οποίων το κεφάλαιο της δικής τους πορείας δεν έχει ακόμη κλείσει ολοκληρωτικά και δεν έχει αξιολογηθεί οριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: